Jesu li ovo najneuspješniji selfiji ikad? Htjeli biti in, pa se isprovaljivali

Za one koji ne znaju, „selfie“ (fon. selfi)  je fotografski autoportret, fotografisan s pamentnim telefonom ili digitalnim fotoaparatom, objavljen na društvenim mrežama. Spomenuta riječ je prvi put upotrebljena 2002. godine, s širenjem ove pojave, selfi u upotrebu ulazi 2012. Riječi i njeno značenje su opisani u  Oksfordovom riječniku, čije uredništvo je  proglasilo „selfie“ za riječ godine.

Sociolozi i psiholozi se već neko vrijeme bave fenomenom selfija.
Slovenački psihijatar Roman Vodeb,  nedavno je objasnio ovaj psiho-socijalni fenomen. Po Vodebovim riječima, radi se o smetnji ličnosti koja nije izlječiva. Fenomen patološkog narcizma postao je rašireniji s širenjem popularnosti društvenih mreža. Neki ga razumiju kao modni trend, što svakako i jeste. Treba istaći, da je pretjerivanje u samofotografiranju smetnja, odnosno patološko samoljublje.

Labilniji, odnosno sugestivniji ljudi  imaju smetnje i nezadovoljstva unutar ličnosti. Takvi su skloni selfijima, ondnosno samofotografiranju i postavljanju fotografija na društvene mreže. Ako ih „lajkamo“ oni se osjećaju bolje, prihvaćenije sa strane okoline.

Selfije prave popularni, ali i manje popularni korisnici društvenih mreža. Regionalna ljubiteljica selfija je Jelena Karleuša, a samofotografiji je sklon i predsjednik Barack Obama.
U galeriji fotografija pogledajte selfije koji će vas nasmijati do suza. Radi se o manje uspješnim selfijima i parodijama na tu vrstu fotografisanja.


/Foto: regionalobala.si/za Aura.ba: A. Dramalija/