Jeste li probali AHMEDIJA kolače?

Bijela kora:

4 jaja, 6 kašika vode, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 1 prašak za pecivo

Smeđa kora:
4 jaja, 6 kašika vode, 10 kašika šećera, 8 kašika brašna, 2 kašike kakao ili čokolade u prahu, 1 prašak za pecivo.

Umutiti jaja i šećer, dodati vodu, brašno (kakao kod smeđe kore) i prašak za pecivo. Dobro ujednačiti te sasuti u pomašćen i pobrašnjen pleh. Dobro izjednačiti masu po plehu, kako bi kora bila jednako debela. Peći u zagrijanoj rerni oko 15-ak minuta na 180°C prvo jednu pa drugu koru.

FIL:

6 dl mlijeka, 3 kašike brašna, 3 kašike nišeste ili brašna, 5 kašika šećera, 100 gr putera, 1 vanilin šecer

Priprema:
U 1 dl hladnog mlijeka staviti brašno ili nišestu, te dobro izmiješati. U 5 dl mlijeka dodati šećer i vanilin šećer, dobro izmiješati, staviti na vatru. Kada počne pariti postepeno miješati sa žicom i dodavati hladno mlijeko u koje smo stavili nišestu. Smanjiti temperaturu i pustiti da kratko prokuha. Kad se krema ohladi dodati puter te dobro ujednačiti.

Oblikovanje ahmedija

Od kora časom isjeći krugove, na svijetli krug staviti fil i odozgo staviti tamni krug. Rubove takođe blago premazati sa kremom, zatim uvaljati u kokos. Odozgo premazati marmeladom od drijenjaka ili drugom marmeladom crvene boje.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!