Jeste li ikad imali osjećaj da ste nekog već ranije sreli: OVO JE OBJAŠNJENJE ZAŠTO VAM SE TO DOGODILO!

Kada astrološki opisujemo najvažnije veze u životu, one nakon kojih više nikad nismo isti (bez obzira jesu li trajale nekoliko dana ili nekoliko decenija) onda su to veze koje obavezno uključuju Mjesečeve čvorove

Mjesec ima dva čvora: SJEVERNI i JUŽNI. To su dvije tačke u kojima Mjesečeva putanja siječe Sunčevu godišnju, ili ekliptiku. To su apstraktne tačke, kojima astrologija pridaje veliku važnost. Svaki čvor ima svoje individualno značenje, a oba zajedno čine važan princip djelovanja.
Uvijek se nalaze jedan nasuprot drugome (dovoljno je znati položaj Sjevernog čvora – Južni je 180 stepeni od njega). Linija koja u horoskopu povezuje Mjesečeve čvorove naziva se ŽIVOTNOM PUTANJOM.

Mjesečevi čvorovi trpe regresiju, tj. pomiču se suprotno (prema zapadu) od gibanja Mjeseca među zvijezdama (prema istoku). Kreću se oko 2 stepena mjesečno. Za prolazak kroz cijeli Zodijak potrebno im je 18.6 godina.

SJEVERNI ČVOR, kojeg zovemo još ZMAJEVA GLAVA, pokazuje smjer razvoja i promjena koje treba poduzeti da bi se razvio kvalitet života. Sjeverni čvor je odlazak u nešto bolje. Odnosi se na glavu, uzrok, intelekt, budućnost i dharmu (misiju – put ispravnosti), kao i evoluciju.

JUŽNI ČVOR ili ZMAJEV REP pokazuje odakle dolazimo, osobine i ponašanje koje smo naučili i koje treba ostaviti iza sebe. Južni čvor upravlja posljedicom, prošlošću i karmom. Kada smo preplašeni bježimo u utočište Južnog čvora tražeći poznatu nam sigurnost, ali mnogo je korisnije suočiti se sa zahtjevima Sjevernog čvora koji nas pomiče u razvoju.

OS (LINIJA) ČVOROVA je kičma. Sjeverni predstavlja glavu, odnosno sam vrh kičme, dok je Južni rep, odnosno repni dio kičme i njen završetak.
Sjeverni čvor u Blizancima, južni čvor u Strijelcu

Ovaj položaj mjesečevih čvorova imaju svi rođeni u period: 23.12.1945. – 10.07.1947., 3.8.1964. – 20.02.1966., 17. 3. 1983. – 11. 9. 1984., 13. 10. 2001. – 14. 4. 2003.

Preodgajanje vlastitog uma
S južnim mjesečevim čvorom u Strijelcu, trebali bi se spustiti s oblaka i preći sa intelektualnih refleksija na konkretnu stvarnost. Sve što je povezano s obrazovanjem, zakonom, istinom, dalekim putovanjima i inostranstvom sadržano je u ovom znaku. Važno je da ispitamo svoja uvjerenja. Služe li nam, ili otežavaju napredak.

Moguće je da izgubimo vjeru na način na koji smo dosad vjerovali, i spoznamo štetnost nekih uvjerenja (predrasuda) koja nas godinama drže u (mentalnom) zatočeništvu. Možemo prekinuti započeti studij, ako shvatimo da to nije ono s čim se u životu želimo baviti i odlučimo se za nešto drugo.

Možemo se opredijeliti za turizam ili studiranje nekog jezika, jer nam to omogućava i edukaciju i putovanja, ili izabrati rad u obrazovnom sistemu ili se baviti nekim istraživačkim radom. Trebali bi se pripaziti samozvanih gurua, duhovnih učitelja koji sebe predstavljaju kao one koji sve znaju i koji nas mogu učiniti ovisnim o sebi.

Važno je da razvijamo logično mišljenje, učimo, čitamo, putujemo, komuniciramo i dijelimo informacije s drugima, jer ćemo na taj način nadvladati tendenciju pada pod utjecajem ideološke propagande i oslanjanja na autoritativno mišljenje.

Sa sjevernim mjesečevim čvorom u Blizancima, učimo da ono što nam se prezentira kao istina i u što vjeruje većina, kao i ono što nam dolazi od medija, nije uvijek prava istina. Važno je da otkrijemo odgovore koji nas zadovoljavaju. S ovim utjecajem Sjevernog čvora naglašen je svjesni dio naše ličnosti. Na djelu se odvija vrlo važan proces preodgajanja vlastitog uma.

Kako razmišljati o događajima na način da nam um bude saveznik, a ne da nam svojim negativnim projekcijama i mislima otežava rješavanje problema i umanjuje kreativnost. Sa sjevernim čvorom u Blizancima otkrivamo nove načine komunikacije i povezivanja s ljudima koji se više nego ikad odvijaju putem raznih aplikacija, društvenih mreža – virtualno.

S astrološkim Blizancima počinje rasti ono što čovjeka razdvaja od životinje: misao i upotreba ruku. Trebali bi više koristiti razum i manje idealizirati stvari. Od naših odluka zavise događanja u našem životu, i stvari koje radimo drugima činimo u stvari sebi samima.
Važno je da nađemo svrhu i smisao u svemu, činimo više dobrog i donosimo ispravne odluke. Moramo naučiti iz moralnih načela djelovati praktično i razvijati smisao za ispravno usmjerenje. Data nam je velika slobodna volja.

Sjevernim čvorom u Blizancima vlada planeta Merkur
Merkurovci (Blizanci) su alemičari i da bi izvršili svoju zadaću povezivanja i preobrazbe okoline, potreban im je čist zrak i sloboda kretanja. Radoznalost, živa inteligencija, raznovrsnost, komunikacija, stimulacije iz raznih izvora, otkrića. Izdavač, novinar, poslovi vezani za transport i komunikacije, akrobat, plesač. Kompleks Petra Pana!

Južnim čvorom u Strijelcu vlada planeta Jupiter
Zaštićeni svojim vladaocem Jupiterom, Strijelci teže duhovnim visinama i daljinama, vječni su učenici i izvrsni učitelji, pomjeraju granice duha. Vitalnost, optimizam, idealizam, filozofija, intelektualni elitizam, podučavanje, sklonost boravku u prirodi, sportovi na otvorenom. U najboljem slučaju, ne daju se uhvatiti ni u kakvo dogmatsko mišljenje. U najgorem, teturaju između pohote i svećeničkog celibata.

JESMO LI SE RANIJE SRELI? Karmičke veze!
Kada astrološki opisujemo najvažnije veze u životu, one nakon kojih više nikad nismo isti (bez obzira jesu li trajale nekoliko dana ili nekoliko decenija) onda su to veze koje obavezno uključuju Mjesečeve čvorove.

Ili su planete jedne osobe postavljene na mjesta Sjevernog ili Južnog čvora druge osobe, ili su na tačno istom stepenu na kojem se nalaze čvorovi druge, ili je veza počela pod tranzitom nekog planeta na natalne čvorove ili pod tranzitom čvorova na neki natalni planet, najčešće jedan od ličnih (Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars).

Obično je, kod tih veza – sve u igri. Na ovaj ili onaj način. Znak u kojem se zajednička konjunkcija nalazi otkriva vrijeme i prostor na kojem je bilo moguće supostojanje:

Blizanci – SAD, Belgija, Danska, Island, srednji vijek u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj; sjeveroistočna obala Afrike, pretistorijska Australija; vrijeme prvih ljudskih zajednica i pojave pisma. London, Cordoba, Nurnberg, Melbourne.

Strijelac – Španija, Mađarska, Rumunija, Bolivija, Čile, zemlje pomorski osvajači, Feničani; razdoblje humanizma i renesanse. Dalmacija. Köln, Toledo, Stuttgart.

error: Content is protected !!