JESENJE TEGOBE: Glina “topi” sinuse

Ono što je novo u tretmanu sinusitisa je primjena ljekovite gline kao obloge. Glina se najprije zamijesi, ostavi tri sedmice da odstoji, ili kako mi kažemo da sazri. Zatim se miješa s mineralnom vodom i pred samu upotrebu steriliše i zagrije na 40 stepeni Celzijusa…

Kihanje i curenje iz nosa česti su pratioci hladnih dana, naročito u jesen i proljeće. Kako prehladu niko ne doživljava kao ozbiljnu bolest, većina ljudi je preboli na nogama. Međutim, između banalnog curenja nosa i upale sinusa postoji sasvim tanka granica, jer čak i laka kihavica zahvata sinuse, šupljine prekrivene sluzokožom, odnosno područje koje se nalazi u trouglu između čela, nosne šupljine i jagodične kosti.

 

Prilikom upale, dolazi do oticanja sluzokože, otvori između šupljina se zapušavaju i u sinusima počinje da se gomila sluz, koja predstavlja pogodno tlo za razmnožavanje bakterija. Tako u šupljinama počinje gnojna upala – sinuzitis. Obično virusna infekcija prelazi u akutni sinuzitis za pet do sedam dana nakon početka bolesti. Virusne infekcije zatim vode bakterijskim infekcijama koje su po simptomima teže po pacijenta jer su bolnije i mogu da povise tjelesnu temperaturu. Postoje i gljivične infekcije, ali su rjeđe.

 

 Terapija

Prvi korak u liječenju je odlazak kod specijaliste ORL koji će odrediti koja dijagnostika će se primijeniti: rendgensko snimanje, kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca. Potom slijedi terapija. U terapiji sinusitisa važno je napraviti razliku u zavisnosti od oblika i uzroka upale sinusa.

Bakterijski sinusitis se liječi antibioticima (uzima se bris), a alergijski antihistaminicima. Zajedničko u tretmanu je korištenje analgetika kao i raznih kapi i sprejeva za nos. Primjenjuje se i hirurška inetrvencija, kako bi se šupljine očistile i ispraznile.

Ko se plaši noža, može da se opredijeli za fizikalnu terapiju u tretmanu sinusa. Terapija obuhvata tretman laserom i interferentnom strujom, glinu i inhalaciju. Terapija laserom pospješuje metaboličke i regenerativne procese u tkivima. Ona djeluje na ćelijskom nivou, tako što usmjerena koncentrovana svjetlosna energija pospješuje prokrvljenost u sinusnim šupljinama i grije bolna mjesta. Na taj način se otapa mikozni sadržaj iz sinusa, koji se kasnije lakše izbacuje iz šupljina. Interferentne struje imaju isti efekat kao laser, s tim što se na elktrode direktno stavlja anestetik prokain.

Glina

Ono što je novo u daljnem tretmanu sinusitisa je primjena ljekovite gline kao obloge. Glina se najprije zamijesi, ostavi tri sedmice da odstoji, ili kako mi kažemo da sazri. Zatim se miješa s mineralnom vodom i pred samu upotrebu steriliše i zagrije na 40 stepeni Celzijusa. Stavi se na oboljele sinuse, preko toga se stavi folija i frotir, 15 minuta.

Glina svoju ljekovitost duguje strukturi i sastavu. Nju čini kristalna rešetka koja joj daje sposobnost da skladišti energiju i da je poslije izvjesnog vremena oslobodi. Glina vezuje sve što se nađe pred njom, posebno vlagu, a mukozni sadržaj u sinusima je itekako vlažan. Glina tako djeluje prodirući u kožu, oslobađa akumuliranu energiju i grije, čime se opet pospješuje cirkulacija u sinusima. A pošto su čestice gline manje od veličine mnogih bakterija, glina ih upija u sebe, i tako čisti iz šupljina.

 Inhalacija

U zavisnsti od vrste sinuzitisa, u tretmanu se koriste i različiti preparati koji se dodaju fiziološkom rastvoru koji je osnova za inhaliranje. Aparat za inhalaciju raspršuje ljekoviti rastvor, stvara se para koja se inhalira i unosi u respiratorni sistem. Kao odličan antiseptik, koristi se i etersko ulje četinara. Za pravi efekat “otpušenja” sinusa potrebno je deset ovakvih tretmana koji traju po sat i po.

 SAVJETI

Vodite računa o ličnoj higijeni. Disajni putevi treba da budu prohodni. Ukoliko osjetite začepljenje nosa, isperite ga fiziološkim rastvorom, nakon čega ćete upotrijebiti i kapi za nos.

Inhalirajte se. Ako nemate profesinonalni inhalator, sipajte vrelu vodu u koju ćete staviti boslijak ili nekoliko kapi eterskog ulja (najbolje četinara). Nagnite glavu iznad posude i prekrijte se peškirom preko glave. Udahnite na nos (zadržite zrak nekoliko sekundi) – izdahnite na nos. Trajanje inhalacije 10 – 15 minuta. Nakon toga pola sata ne bi trebalo da izlazite napolje.

Izbjegavajte duhanski dim, kao i bilo koji alergen.

Zagrijavajte sinuse makar jednom dnevno. Možete da upotrijebite zagrijani komad vunene tkanine, ili da napravite od pamučne tkanine (gustog tkanja) jastučić veličine 15 x 10 cm, koji ćete ispuniti s morskom soli. Jatučić zagrijte da bude što topliji i nekoliko puta dnevno njime zagrijte sinuse.

Kada zahladi, koristite kape i šalove. Pijte dovoljno tečnosti i što više toplih napitaka (supa, čaj).

Izbjegavajte ekstremne promjene temperature (toplo-hladno).

Zanimljivosti

Rizik da čovjek oboli od sinusitisa raste ukoliko postoje izvjesne anomalije u nosnoj šupljini: kriva nosna pregrada, dobroćudni polipi ili uzane sinusne šupljine. Sinusitis može biti akutni i hronični. Ukoliko simptomi traju duže od tri sedmice, riječ je o hroničnoj upali. Neliječenje sinuzitisa može da dovede i do ozbiljnih komplikacija: kavernozne tromboze sinusa, abscesa mozga, meningitisa.

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!