JESENJA POSLASTICA: Bundeva punjena mljevenim mesom i sirom

Bilo za ručak ili večeru: bundeva na tanjiru je ukusno jelo u jesenskim mjesecima

Pogledajte ovaj „malo drugačiji recept s bundevom“

Naime, ovo ukusno jelo, bundeva punjena mljevenim mesom i sirom, zadovoljit će nepce i najvećih gurmana. Jesen je vrijeme bundeva! Umjesto da iz nje uvijek pripremate ukusnu supu, u sezonskoj deliciji možete uživati na druge fenomenalne načine. Što kažete, na primjer, na punjenu bundevu s mljevenim mesom i sirom?

Ako želite probati ovaj kulinarski užitak, evo brzog i jednostavnog recepta…

Sastojci: • 1 hokaido bundeva (alternativno: nekoliko malih bundeva) • 350 g mljevenog mesa • 50 g ribanog sira (npr. planinski sir) • 1 glavica luka • 1 kašičica soli • ½ kašičice mljevene paprike • 1 prstohvat bibera • malo čilija • malo kima

 Priprema

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni

. 2. Operite bundevu, odrežite vrh („poklopac“) te kašikom izvadite sve koštice.

3. Narežite luk na komadiće pa pirjajte na malo ulja u tavi dok ne postane proziran. Zatim dodajte preostale sastojke, osim sira i bundeve, te sve popržite.

4. Naizmjenično stavljajte mješavinu s mljevenim mesom i sir u bundevu te na kraju zatvorite bundevu poklopcem.

5. Stavite bundevu na lim obložen papirom za pečenje te peci na srednjoj rešetki oko 30 minuta. Zatim poslužite jelo dok je još toplo.

 

error: Content is protected !!