Jesenja pita od dunja od koje će zamirisati cijeli dom (RECEPT)

Ovaj dio godine idealno je vrijeme za ovu ukusnu poslasticu od dunja.

Sastojci za tijesto:

40 dag brašna
1 kašika praška za pecivo
15 dag maslaca
2 žumanjka
4 velike kašike kiselog vrhnja
prstohvat soli
8 dag šećera
po želji: 1 kašike rakije viljamovke ili lozovače
Sastojci za nadjev:

50 – 60 dag naribanih dunja
10 dag šećera
6 – 8 velikih kašika želea od dunja
2 kašike limunova soka
1 – 2 kašike cimeta
2 – 3 kašike mljevenih badema ili lješnjaka
Priprema:

Brašno promiješajte s praškom za pecivo, dodajte na listiće narezan maslac, dobro izradite, dodajte žumanjke, kiselo vrhnje, sol, šećer te po želji rakiju. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku 1 sat. Razdijelite na dva dijela, jedan dio stavite na lim premazan masnoćom i posut brašnom.

Na 180 stupnjeva pecite dvadesetak min. Izvadite iz pećnice, premažite želeom od dunja i posipajte mljevenim bademima ili lješnjacima.

Dunje, šećer, žele, limunov sok i cimet promiješajte i stavite na tijesto. Pokrijte drugim dijelom tijesta i pecite 30 – 35 min.

Ohladite, režite na kocke ili pravokutnike i posipajte sitnim šećerom.

Komentari

komentara