Jesen je vrijeme kraljice među voćem: Svježa ili sušena, smokva liječi gotovo sve!

Jeste li se nekad zapitali kako nastaje plod smokve? Proces nastanka ploda može da vam bude fascinantan i strašan u isto vrijeme, ali kako god ga doživjeli- sigurno će vam potvrditi koliko je priroda moćna.

Dušica Ranđelović, osnivač i predsjednik Udruženja: “Zdrav život-zdrav stav”

Smokve su u stvari izokrenuti cvjetovi, odnosno drvo smokve ne cvjeta kao drvo jabuke npr. Njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije sazrijeva u voće koje jedemo.Kako cvjetaju iznutra, ne mogu da se oprašuju na konvencionalan način, jer se ne mogu pouzdati u pčele i vjetar, a tu nastupaju smokvine ose.

Uloga ose

Smokva ne može da preživi bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu da žive bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu.

Ženka ose ulazi u mušku smokvu. Krila ženke ose i njeni pipci se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu da izađu. Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, i da prokopaju tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći polen.

Nakon što osa ugine u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo – neophodno je u procesu stvaranja ukusne smokve.  Dakle u svakoj smokvi se nalazi jedna osa. Zastrašujuće i fascinantno u isto vrijeme.

Sveta voćka

Dokazi o postojanju smokvi su nađeni još u iskopinama neolitnih predjela, koji su stari oko 5000 godina p.n.e. Antički Grci su veoma cijenili smokve i razlikovali su čak 29 vrsta.

Prema legendi, smokva je jesenje voće koje je otkrila grčka boginja Demetra i drvo smokve se još uvijek smatra svetim u mnogim dijelovima Mediterana. Rimljani su smatrali da su smokve dar Bahuha, boga vina i on je uvijek predstavljan sa krunom od smokvinog lista.

Smokve spadaju u jednu od prvih vrsta voća koje su se sušile i čuvale. U antičkoj Grčkoj se smokva smatrala svetim voćem i izvoz smokve je bio strogo zabranjen.

Mitridat, grčki car Ponta, proglasio je smokve lijekom za sve bolesti i u njegovo vrijeme je bilo obavezno da svi njegovi podanici jednu smokve svakodnevno. Kako bi im se ukazala čast, smokve su se uručivale pobjednicima grčkih Olimpijada.

U grčko-rimskoj kulturi, smokve su povezivane sa ženskom plodnošću i seksualnošću. Pogotovo list smokve ima jake religiozne konotacije u zapadnoj umjetnosti. Tokom perioda italijanske renesanse, slikari i vajari bi pokazali muške genitalije ali bi „pokrivali“ ženske sa listom smokve.

Činjenica da su antički Grci i Rimljani toliko cijenili smokve potvrđuje i široko rasprostranjeno vjerovanje da su smokve prava skladišta korisnih materija i da se mogu koristiti u liječenju skoro svih bolesti koje su njima tada bile poznate.  Hebrejska tradicija ima vjerovanje da smokva predstavlja mir i obilje, a Buda je pronašao prosvjetljenje pod smokvom. U biblijskim pričama Adam i Eva pokrivali svoju nagost listom smokve.

Romula i Rema, buduće osnivače Rima, vučica je našla baš pod smokvom gde ih je prvi put podojila. U svim kulturama stablo i plod ove voćke simboli su obilja, plodnosti i slasti.

Smokva je bila i omiljeno voće Kleopatre.  Bila joj je omiljena poslastica, svježa i suha, ali je koristila i listove smokve kao kozmetičko sredstvo.

Riznica hranjivih materija

Smokva sadrži veoma malo vitamina, ali zato je veoma bogata mineralima.

Hranljive materije, koje imaju smokve, su veoma korisne kada je u pitanju savremeni život pun stresa. Smokve imaju najveći sadržaj vlakana u poređenju sa ostalim povrćem i voćem. Samo jedna smokva osigurava 20% preporučene dnevne doze vlakana. Međutim, što se kalorija tiče, 100 g svježih smokvi ima 25 kalorija, a 100 g sušenih ima 100 kalorija pa vodite računa o tome kada ih jedete.

Svježe smokve spadaju u voće koje se najlakše fermentiše. Iz tog razloga se preporučuje kupovina smokvi u organičem količinama, pa da se mogu pojesti za dan – dva. Kada birate smokve, obavezno obratite pažnju na njihovu kožicu – ne bi trebalo da ima nekih pukotina, već da bude meka i glatka. Boja smokve je zeleno – braonkasta. Pupoljak koje se nalazi u donjem dijelu treba da bude suh i kroz njega da prođu nekoliko kapljica nektara iz voća. Kada se pipnu, smokve treba da budu malo meke, ali takođe i da pri dodiru ne mijenjaju oblik.  Sada im je sezona pa iskoristite sve prednosti ove kraljice među voćem.

 

 

Komentari

komentara