Jednostavno i slasno: Kako napraviti domaći eurokrem

Skoro svi mi volimo eurokrem zar ne? No, jeste li ikad probali napraviti domaći? Ako niste, evo prilike. Kulinarski blog kašikaljubavi daje jednostavne upute za izradu ove domaće slastice. Potrebno vam je svega dvadesetak minuta.

Potrebni sastojci:

  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g lješnjaka (oguljenog i tostiranog)
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 150 ml suncokretovog ulja

POTREBNI ALAT:

  • blender ili sjeckalica
  • štapni mikser

PRIPREMA:

  1. Sameljeti ješnjake i šećer u blenderu ili sjeckalici.
  2. U šerpicu sastaviti mlijeko, ulje, tri vrste čokolade i samljeveni lješnjak sa šećerom i zagrijavati. Ova masa ne bi trebala prokuhati. Trebala bi se zagrijavati na laganoj vatri i miješati. U početku masa bude tečna, ali što se više zagrijava i miješa, postaje sve gušća.
  3. Ako vidite potrebu, ubacite štapni mikser dok se masa zagrijava, kako bi se lakše ujedinili sastojci.
  4. Istresite eurokrem u teglice.

DODATNI SAVJETI

 

  • Lješnjake možete kupiti već tostirane i oguljene ili ako ih kupite friške, dobro bi došlo da im izložite kojem toplotnom udaru u rerni. Bit će ukusniji.
  • Lješnjake je dobro sameljeti dovoljno dobro da se stvori kao pasta, ali, naravno, zavisi od vašeg ukusa. Ako želite drugačije, pustite maštu na volju. U svakom slučaju će ispasti dobro.
  • Možete koristiti bilo koju vrstu čokolade. Bitno je da je isti omjer u odnosu na druge satojke.
  • Ovako pripremljen eurokrem može stajati u frižideru desetak dana.
  • Može se zalediti.

Izvor: kašikaljubavi

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!