Jednostavno, brzo, ukusno, zdravo i poučno: Kuhajte s Marizelom Šabanović: Pureći medaljoni – da sintetišete hormon sreće

Marizela Šabanović

Docentica dr. Marizela Šabanović, nutricionistica, na svojoj popularnoj FB stranici  Nutricionizam.ba

skoro svakodnevno dijeli fantastične kulinarske ali i druge, recepte i savjete. Sa našim čitateljima danas dijelimo Marizelin recept za pureće medaljone u umaku od senfa.

  • Za pureće medaljone isjeckajke sitno glavicu crvenog luka, izdinstajte kratko na malo putera. Zatim dodajte pureće medaljone i par minuta ih prodinstajte. Posoliti, dodati začine (biber, muskatni orah, malo kurkume, paprika) te malo vode. Dinstati još par minuta pa dodati kašiku senfa i 2 kašike pasiranog paradajza. Ostaviti da se peče još par minuta i gotovo je.
    Špinat prokuhati i isprati hladnom vodom. Isjeckati. Na malo putera prodinstati kašiku kukuruznog brašna i 2 čehna bijelog luka. Dodati špinat i brzo miješati. Doljevati mlijeko do željene konzistencije. Začiniti po želji i na samom kraju dodati cijelo jaje. Brzo miješati da se jaje sjedini sa špinatom i gotovo je.
  • Puretina sadrži aminokiselinu triptofan koja je važna za sintezu hormona sreće serotonina. Špinat sadrži željezo koje je bolje iskoristivo ako se jede sa čašom limunade – savjetuje Šabanović.

Marizela Šabanović