Jednostavnim trikovima hrani produžite rok trajanja

Hrana je ovih dana skupa, pa bi bilo dobro znati par trikova kako produžiti rok njenog trajanja. 

1. Gljive čuvajte u papirnatoj kesi
Za dugotrajnu svježinu gljiva važno je da plodovi budu suhi, i spremljeni na tamno mjesto. Zato su papirnate kese mnogo bolji saveznici od plastike. Ako vam se gljive previše osuše u frižideruu, nakratko ih namočite u vodi, i tako ih osvježite.

2. Svježi peršun tretirajte kao buket cvijeća

Kad kupite svježe bilje, umjesto u plastičnu vrećicu, uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prirodnog izvora svjetlost – npr. prozora. Na taj način usporit ćete proces truljenja, a dobit ćete i efektne buketiće, koji će poboljšati miris cijeloga doma.

 

3. Omotajte alumijsku foliju oko celera
Želite li vam da vam stapke celera budu hrskave i svježe što je duže moguće, omotajte ih u aluminijsku foliju. Aluminijska folija će spriječiti ispuštanje plina iz povrća koje je zaslužno za prerano truljenje.

4. Nemojte stavljati paradajz u frižider
Ne samo da temperature u frižideru uništavaju okus i teksturu paradajza, već i uništavaju sam plod. Da biste izvukli maksimum iz paradajza držite ih na kuhinjskom stolu, te im dopustite da dozriju do svog maksimuma na sobnoj temperaturi.

5. Budite oprezni sa odlaganjem jabuka
Stavite li jabuku u vreću krompira, spriječit ćete da ovo povrće počne klijati i tako mu produžiti trajnost. No, jabuke ispuštaju plin etilen koji će izazvati kvarenje većine drugog voća i povrća. Najbolje bi bilo jabuke staviti u plastičnu kesu i tako odložiti u frižider.

(realsimple.com/aura.ba)