Jednostavnim trikom vratite svježinu starom komadu hljeba

Eksperimenti s hranom odlična su stvar, pogotovo kada nam otkrivaju načine da “vratimo u život” hranu koja bi inače završila u smeću.

U ovom opisu vjerovatno ste prepoznali i onaj komad hljeba koji stoji u vašoj kuhinji već nekoliko dana, no zahvaljujući ovom jednostavnom kuhinjskom triku više ga ne morate baciti u smeće. Evo šta možete napraviti:

1. korak – Natopite hljeb vodom
Iako zvuči pomalo gadno (ko još želi jesti gnjecavi hljeb?), nemojte se obeshrabriti jer ovo je tek prvi korak. Stavite hljeb pod mlaz hladne vode i pričekajte dok korica ne bude natopljena. Svakako pripazite da mekani dio hljeba ne postane natopljen.

2. korak – Ispecite ga!
Upalite rernu na 150-160°C i ubacite natopljeni hljeb. Pecite 6 do 12 minuta, ovisno o tome koliko se vode nalazi u hljebu.

 

I to je sve! Ovaj trik djeluje jer se voda koju je upila korica pretvara u paru – ovo rehidrira unutrašnjost hljeba te ona opet postaje mekana, a toplina iz rerne omogućit će vam hrskavu koricu izvana.