JEDNOSTAVNA TAJNA DUGOG I SRETNOG BRAKA!

Najvažniji uslov koji određuje koliko će brak trajati je taj, da se oba partnera međusobno poštuju, i da su emocionalno velikodušni jedni prema drugome, pokazuje zadnje istraživanje na Gottman institutu, u Seattleu.

Ukoliko ste u braku, ili ljubavnoj vezi, zapitajte se, da li uvažavate mišljenje svog partnera,  umjesto da se često prema njemu ili njoj odnosite kritički?
Nastojite li u svom partneru vidjeti samo ono najbolje, kako bi oboje bili sretniji? Ovo su svakodnevne male interakcije između parova, koji uživaju u dugom i sretnom braku.

Nedavno istraživanje na Univerzitetu u Georgiji, otkrilo je još jedan esencijalni sastojak dugotrajne ljubavi, a to je – zahvalnost. One osobe koje osjećaju da ih bračni partner voli i cijeni, imaju snažnije i pozitivnije emocije za svoj brak, kao i na ukupan pogled na život.

Pored toga, zajedničko donošenje odluka i dijeljenje kućanskih obaveza, također predstavlja ključ za dugotrajno zadovoljavanje bračnog partnerstva. Nemojte zaboraviti ni na sitnice koje su vas uveseljavale na početku veze.
Možete barem jednom sedmično izaći na sastanak, na romantične šetnje, i otkrijte stvari u kojima možete oboje uživati.

Potrebno je da redovno razgovarate o problemima u vezi, jer ih svako ima. Šutnja može biti pogubna, pa ne zanemarujte očigledne nesuglasice, koje vremenom mogu prerasti u nešto pogubno za brak ili vezu.

Dakle, dokle god zajedno doprinosite izgradnji boljih ljubavnih odnosa i zajedno koračate kroz dobre i loše stvari na životnom putu, ne trebate se previše brinuti za sudbinu vašeg braka.

(health.com/D.K./aura.ba)