Jednostavna kućna priprema somuna, neizostavnog dijela iftarske sofre

Mubarek mjesec ramazan kojem se vjernici uvijek raduju, nezamisliv je bez somuna čiji miris se širi sarajevskim mahalama. Ovaj okrugli hljeb posut sjemenkama ćurekota kojeg neki nazivaju i pogačom te lepinom, neizostavan je dio svake iftarske sofre. Iako ga tokom ramazana pripremaju skoro sve sarajevske pekare u velikim količinama, on se može spremiti i kod kuće.

Potrebni sastojci za pripremu somuna su jedan kilogram brašna, 10 grama kvasca, jedna supena kašika šećera, jedna kašičica sola, 700 mililitara vode i prstohvat ćurekota.

Iskusne domaćice savjetuju da se u jednu posudu pomiješaju so, šećer, kvasac i malo vode, nakon čega se smjesa ostavi da naraste. Kasnije se smjesa premjesti u posudu s brašnom i s hladnom vodom gdje se miješa. Takvo tijesto ostaviti sat vremena.

Od cijele smjese formirali sedam ili osam loptica tijesta. Svaku razvući od 20 do 30 centimetara, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna. Drvenim ili metalnim predmetom tijesto se prije pečenja “prošara” u vidu mrežice prije nego se po njemu pospe ćurekot.

Somun se ubacuje u plehu u dobro zagrijanu rernu i peče se od pet do deset minuta. Kada budu izvađeni iz rerne, somuni će imati tvrdu koricu koja će za nekoliko trenutaka omekšati, stoga ih nije potrebno umotavati u krpu niti polivati vodom.

Izvor:
BNN.BA