Mubarek mjesec ramazan kojem se vjernici uvijek raduju, nezamisliv je bez somuna čiji miris se širi sarajevskim mahalama. Ovaj okrugli hljeb posut sjemenkama ćurekota kojeg neki nazivaju i pogačom te lepinom, neizostavan je dio svake iftarske sofre. Iako ga tokom ramazana pripremaju skoro sve sarajevske pekare u velikim količinama, on se može spremiti i kod kuće.
Potrebni sastojci za pripremu somuna su jedan kilogram brašna, 10 grama kvasca, jedna supena kašika šećera, jedna kašičica sola, 700 mililitara vode i prstohvat ćurekota.
Iskusne domaćice savjetuju da se u jednu posudu pomiješaju so, šećer, kvasac i malo vode, nakon čega se smjesa ostavi da naraste. Kasnije se smjesa premjesti u posudu s brašnom i s hladnom vodom gdje se miješa. Takvo tijesto ostaviti sat vremena.
Od cijele smjese formirali sedam ili osam loptica tijesta. Svaku razvući od 20 do 30 centimetara, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna. Drvenim ili metalnim predmetom tijesto se prije pečenja “prošara” u vidu mrežice prije nego se po njemu pospe ćurekot.
Somun se ubacuje u plehu u dobro zagrijanu rernu i peče se od pet do deset minuta. Kada budu izvađeni iz rerne, somuni će imati tvrdu koricu koja će za nekoliko trenutaka omekšati, stoga ih nije potrebno umotavati u krpu niti polivati vodom.