Jednostavan za napraviti, a ukusan i zdrav: RECEPT ZA MED OD ZOHVE (BAZGE)

Zohva ili bazga je bogata flavonoidima, antioksidansima za koje je poznato kako štite naše ćelije od propadanja, a time i od raznih oboljenja. Ljudi su od davnih vremena ovu biljku koristili za liječenje raznih tegoba – upala, gripe, probavnih problema, kod problema s kožom, zadržavanja vode u tijelu (odličan je diuretik), za jačanje imuniteta, čišćenje tijela od toksina…
Sezona je zohve pa krenite u berbu. Birajte dobro rascvjetale, zdrave cvjetove. i pazite da u berbu ne idete odmah nakon kiše – radije pričekajte nekoliko dana da sve dobro osuši. Najidealnije vrijeme za branje cvjetova je suh, sunčani dan.

Recept za med od zohve (bazge)

Vrlo je jednostavno. U staklenke stavite cvjetova zohve (bazge) koliko stane pa ih zalijte domaćim medom. Malo promiješajte, zatvorite staklenke i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi tri sedam dana.
Potom procijedite med (ne kroz gazu već kroz cjediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim okusom zohve (bazge) koji možete dodavati u čaj, napraviti sok s limunom od toga…

Med od zohve (bazge) može vam stajati dugo, dok ga ne potrošite. Samo pazite da ga ne skladištite na pretoplom mjestu.

RECEPT ZA ZOHVIN NAPITAK
Od ostataka nakon pripreme meda možete napraviti fini osvježavajući napitak u koji dodate malo soka od limuna i sve ohladite u hladnjaku. Imat ćete zdrav sok koji mogu piti svi
Ono što vam ostane u cjediljki stavite u pola litre vode (ili više, ovisno o količini) tako da se zaostali med na cvjetovima otopi pa ponovno procijedite..

Komentari

komentara

error: Content is protected !!