Jednostavan test provjere svježine mesa: PRITISNITE JUNETINU, AKO OSTANE OTISAK PRSTA…

Da bi vaš obrok od govedine bio što ukusniji, veoma je važno da odaberete kvalitetno parče mesa. Kako ćete znati da ste na “dobrom tragu”?

Najprije, ono mora da bude svježe, a to ćete najbolje procijeniti po boji koja bi trebalo da bude jarkocrvena. Ako ima tamniju nijansu, to znači da je meso staro i da ćete morati dugo da ga kuhate. Zatim, njegova površina treba da bude suha i bez mrlja.

Da je riječ o kvalitetnom komadu, provjerite uz pomoć jednostavnog testa – stavite prst na meso. Ako udubljenje brzo iščezne, odnosno izravna se, znaćete da je meso svježe. Obratite pažnju i na miris. On treba da bude prijatan.

I još nešto – masnoća u odabranom komadu mesa mora da bude gusta i blijedo bijela. Ukoliko je žućkasta, to je pouzdan znak da je meso staro.