Jednostavan a veoma ukusan recept: Pljeskavice od sardina

Sastojci (4 porcije)

500 g sardina

1 ljubičasti luk

2 čena bijelog luka

1 jaje

1 vezica peršuna

prezla

sol, biber

ulje za prženje

majoneza ili tartar

4 lepinje

zelena salata i klice

Priprema:

Sardine, luk, bijeli luk i peršun usitnite što je više moguće i zajedno pomiješajte u većoj posudi s 2-3 kašike prezli. Ako vam je smjesa previše vlažna, dodajte još krušnih mrvica. Važno je da od smjese možete oblikovati pljeskavice koje se neće previše lijepiti za ruke.

Pljeskavice dodatno uvaljajte u krušne mrvice i pecite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju malo boje. Stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće. Poslužite na lepinji koju ste kratko zapekli na istoj tavi.

Na jednu polovicu stavite zelenu salatu i pljeskavicu. Premažite je majonezom ili tartar umakom, pospite klicama (optimalno) i preklopite drugom polovicom lepinje.

Komentari

komentara