JEDNO OD PRAVILA BONTONA KAŽE: 20% OD RAČUNA U RESTORANU OSTAVLJA SE KAO BAKŠIŠ KONOBARU

Ovo je jedno od 12 pravila za koja vam, po bontonu, mogu kazati da ste nevaspitani. Ako ste do sada radili nešto od ovoga, pod hitno iskorijenite te navike! 

bontonPonekad se stiče utisak da se u restoranu morate pridržavati više pravila nego inače. I dok dobro znate da ne smijete naslanjati laktove na sto, da ne smijete jesti halapljivo, niti da žvaćete otvorenih usta, ovo sigurno niste znali.

Ovih 12 pravila se mogu tumačiti kao nevaspitanje. Ako ste do sada radili nešto od ovoga, pod hitno iskorijenite te navike!

1. Probajte svoj obrok prije nego što dodate so, biber ili druge začine

2. Sačekajte dok svi sjednu i budu usluženi, pa tek onda krenite da jedete

3. Uvijek dodajte so i biber zajedno

4. Ne pričajte punim ustima

5. Obavezno pravilno postavite sto, tako da su kašika i nož s desne strane, a viljuška s lijeve

6. Postavljanje svojih štapića na vrh činije se smatra vrlo nepristojno kada se konzumira kineska hrana

7. Nikad ne dodajte hranu iz štapića u štapiće

8. Način na koji postavite pribor na tanjir šalje poruku osoblju

9. Postavljanje vaših štapića uspravno u posudi se smatra kao žrtva mrtvima

10. Trljanje štapića se takođe smatra nepristojno

11. Na sto ne stavljajte stvari koje nemaju veze s jelom i obrokom

12. Uvijek bi trebalo da ostavite bakšiš konobaru, 20% od vašeg ukupnog računa. Inače je ovo pravilo svuda u svijetu, osim kod nas. Konobar se “pomoli”, pa da dobije bakšiš kod nas.

 

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!