Jedna šolja je dovoljna: NAPITAK PROTIV NERVOZE

Kada ste napeti, pod stresom ili nervozni, probajte da se nakon napornog dana opustite uz šolju zdravog i prirodnog napitka. Riječ je o čaju od matičnjaka!

Istraživanja pokazuju da matičnjak može smanjiti stres i anksioznost. Biljka sadrži Gama-aminobuterna kiselina (GABA) koja utiče na mozak i podstiče smanjenje stresa. Čaj od matičnjaka može pomoći i da smanjite nepovoljno raspoloženje, poboljšate dobru energiju, a čak pozitivno utiče i na erotsku želju.

Osim što brzo pomaže kod nervoze, matičnjak ima i antimikrobna svojstva i smanjuje rizik od infekcije. Prepun je antioksidanata koji su neophodni za detoksikaciju i zaštitu tijela od štete koju mogu da izazovu slobodni radikali. Međutim, u svrhu detoksikacije preporučuje se upotreba svježih listova matičnjaka jer se kuhanjem smanjuje nivo antioksidanata. Iskustva pokazuju da matičnjak može pomoći i kod gorušice.

Važno je napomenuti da sa matičnjakom ne treba pretjerivati, jer može izazvati kontra efekat i pojačati anskioznost kada se uzima u velikim količinama.

Kako napraviti čaj od matičnjaka:
Supenu kašiku matičnjaka prelijte sa 200 ml proključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite čaj i uživajte u napitku. Matičnjak ima blag i prijatan ukus, a za dodatni užitak možete ga zasladiti sa malo orgasnkog meda.

Za zdravlje matičnjak se koristi i u vidu aromaterapije, a kao dodatak ishrani konzumira se i tinktura od ove biljke.