Jedna mrkva dnevno može da izazove ove probleme: Nije zdravo pretjerivati!

Mrkva je popularno slatko, korjenasto povrće koje često nalazi svoje mjesto u raznim supama, varivama, salatama, ali i poslasticama. Mnogi će sirovu mrkvu iskoristiti kao užinu jer, uz slatkasti ukus, ona je i jako zdrava i niskokalorična namirnica.

Odličan je izvor beta-karotena, prehrambenih vlakana i nekoliko vitamina i minerala. Ipak, ako pretjerate s konzumacijom, mogu nastati neke neželjene nuspojave.

One nastaju zbog previše beta-karotena, molekule odgovorne za narandžastu boju mrkve i preteče vitamina A, a veće količine beta-karotena mogu prouzročiti promjenu boje kože.

Karotenemija je stanje koje se događa zbog toga što je karoten molekula koja topi mast. Prevelike količine akumuliraju se u spoljnim dijelovima kože, što rezultira žutom ili narandžastom bojom kože, naročito na području dlanova, tabana, koljena i područja oko nosa. Uprkos dramatičnoj posljedici, karotenemija je uglavnom bezopasno stanje od kojeg se lako oporavlja.

Diskoloracija kože nastaje kada se beta-katoren akumulira u tkivu. Studija objavljena u martu 1993. u “The American Journal of Clinical Nutrition”, navodi se da je potrebno oko 10 dana da višak beta-karotena dođe do krvi i nekoliko nedjelja da se akumulira u tkivima.

Karotenemija se obično javlja nakon što se beta-karoten konzumira nekoliko nedjelja uzastopce, a žute promene na koži mogu potrajati nekoliko mjeseci.

(stil.kurir.rs)