Jedna mandarina na dan tjera doktora van!

Uveliko je zimsko doba, nestašica vitamina. Zato treba iskoristiti blagodeti mandarina i što više ih svakodnevno konzumirati. Evo i zašto:

Svima nam je poznata izreka ‘Jedna jabuka na dan, tjera doktora van’, ali to se može kazati i za mandarine. Znamo da je u zimskim danima u organizam potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama kao što su to mandarine, limun, naranča i grejp.

U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu. Mandarine sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1,B2 i B3, te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita.

Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa. Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, znanstvenici su otkrili da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis, konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, te na koncu nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 učesnika koji nisu pili napitak od mandarine, 8.9 odsto razvilo je rak jetre.
Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C, koji je višestruko koristan u borbi sa slobodnim radikalima.

Blagodati mandarine:
štiti od mnogih vrsta raka
sprječava starenje kože
pomaže u zacjeljivanju rana
jača imunitet
štiti od degenerativnih bolesti
pomaže u sprječavanju artritisa
ubrzava metabolizam
smanjuje apetit
pomaže u očuvanju vida

 Ljekovita kora

Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak.

Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo