Jedite ove tri namirnice i spriječite rak!

Nutricionisti su složni u jednom: ove tri namirnice su apsolutno neophodne u ishrani kako bismo spriječili razvoj opasne bolesti.

 

Namirnice koje sadrže supstance koje mogu da moduliraju različite funkcije u tijelu i koje pomažu u održavanju normalnog zdravlja nazivaju se funkcionalnom hranom, a u nekim slučajevima i nutritivnim proizvodima. Funkcionalni proizvodi povoljno utiču na jednu ili više funkcija u organizmu, poboljšavaju zdravlje i blagostanje i smanjuju rizik od bolesti.

Koji od funkcionalnih proizvoda imaju svojstva protiv raka?

Crni luk

Luk sadrži veliku količinu enzima i glukokinina – jedinjenja koje, kao i insulin, smanjuje višak šećera u krvi, tako da je konzumacija luka izuzetno korisna za dijabetičare i pacijente sa rakom. Sa regulacijom glikemije, sekrecija insulina u pankreasu je normalizovana i kao rezultat toga, rast tumorskih ćelija je inhibiran.

Karakteristike luka:

Ima efekat hemoterapije: luk inhibira rast i širenje tumorskih ćelija.
Izaziva apoptozu, ili samoubistvo ćelija raka.
Ima anti-inflamatorni efekat, stvarajući neprijateljsko okruženje za tumore.
Sprječava pojavu metastaza.
Luk je antioksidans, podstiče uklanjanje slobodnih radikala.
Stimuliše imuni sistem da uništi tumorske ćelije.
Od ostalih dobrobiti luk ima tedenciju da reguliše nivo holesterola u krvi, sprečava kardiovaskularne bolesti, osteoporozu i starenje ćelija.
Preporuka nutricionista je da se svaki dan jede luk u sirovom obliku, a ako imate stomačnih problema, jedite kuhan luk koji je takođe veoma zdrav!

Bijeli luk

Lijek za sve bolesti! Pre pet hiljada godina je bijeli luk korišćen u medicinske svrhe.

Bijeli luk pripada istoj vrsti biljaka kao i crni luk, praziluk i vlašac.

Pored supstance koja ima moć da ubije ćelije raka, bijeli luk sadrži i gvožđe, selen, cink, magnezijum, sumpor i kalcijum.

Ako povećate unos bijelog luka vi ćete smanjiti rizik od razvoja različitih vrsta raka: jednjaka, želuca, debelog crijeva, pankreasa, kože, pluća i dojke.

Žene koje svaki dan konzumiraju beli luk imaju 50 % manje šanse da dobiju rak od žena koje ne jedu bijeli luk.

Konzumiranje dva čena bijelog luka dnevno, sprječava dobijanje raka bilo koje vrste.

Da biste spriječili neprijatan miris bijelog luka možete ga pomiješati sa peršunom ili celerom, i sa time ćete još više unaprijediti njegova magična svojstva izliječenja.

Kupus

Kada kažemo kupus mislimo i na brokoli, karfiol, prokelj, kelj, kao i na cveklu, repu i rotkvicu.

Ove supstance koje su sadržane isključivo u kupusnjačama su u stanju da spriječe i liječe rak, jer sprečavaju prekancerogene ćelije da postanu maligne, indukuju apoptozu nekih tumorskih ćelija i otežavaju pojavu novih krvnih sudova, zbog kojih tumor može napredovati.

Oni takođe stimulišu imuni sistem da eliminiše tumorske ćelije, povećavajući aktivnost prirodnih ćelija ubica za 50%.

Regulišu nivo estrogena koji cirkuliše u krvotoku, što je posebno korisno za prevenciju raka dojke. Ako se kupusnjače redovno jedu, sprečava se mogućnost pojave raka dojke.

Ove biljke ne samo da sprečavaju rak, nego mogu i da produže život oboljelim od raka.

Da bi se postiglo blagotvorno dejstvo ovih biljaka preporučuje se konzumiranje kupusa tri puta nedjeljno u vidu čorba, supa, salata ili glavnog jela.

Od svih kupusnjača najdjelotvorniji je brokoli i on se preporučuje ženama u borbi protiv raka dojke.

Najbolje i najdjelotvornije je da se brokoli obari na pari 10 minuta, pa da mu se doda beli luk, maslinovo ulje i sok od jednog limuna. Ovakva salata će prijati svakom organizmu.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!