Jedite mandarine svakog dana: Sprječavaju gojaznost, popravljaju raspoloženje…

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svjetla

Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pri tome su jako ukusne. Naravno, riječ je o mandarinama, a zašto ih svakodnevno konzumirati pročitajte u nastavku.

1. Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična pomorandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

2. Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da kora mandarina sadrži hranjiva jedinjenja koja efikasno snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

3. Sprječava gojaznost

Naučnici sa Univerziteta Zapadni Ontario otkrili su kako hranjiva materija skrivena u mandarinama sprječava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

4. Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete da koristite i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

5. Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta sedmično ako imate masnu kožu ili jednom sedmično ako imate suhu i normalnu kožu.

6. Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu da poprave vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Majo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teškoće. Ako imate loš dan i želite se da se osjećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

7. Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako sedam dana od dana kupovine.