Jedite kao Vikinzi: Uz pet namirnica do zdravog srca i stabilnog krvnog pritiska

Nordijska dijeta važi za jednu od najboljih, jer osim što garantuje vitku liniju, čuva zdravlje srca i popravlja cjelokupno stanje vašeg organizma.

Tajna je u 5 osnovnih namirnica na kojima se temelji skandinavska kuhinja, a koje su preferirali i Vikinzi. Stare ratnike sa sjevera odlikovalo je jako srce i tijelo, a dokazano je i da Skandinavci koji se ovako hrane imaju odličan krvni pritisak.

Haringe
Obavezna na meniju svakog Skandinavca je riba haringa. Osim što je odličnog ukusa, haringa je dobar izvor vitamina D, koji štiti od raka, preloma kostiju, dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i depresije i anksioznosti.

Voće kao začin
Drevni Vikinzi su u svoja slana i kisela jela dodavali voće. To su radili kako bi poboljšali ukus hrane, a istraživanjima je kasnije dokazano da je u pitanju odlična kombinacija koja već u ustima razgrađuje masnoće i poboljšava varenje.

Meso
Poznato je da Skandinavci jedu mnogo mesa, kako bi unosili dovoljne količine proteina. Uz meso ne jedu krompiriće kao mi, već povrće bogato vlaknima, što olakšava varenje.

Jaja
Pržena jaja su bila prava poslastica drevnim Vikinzima. Ispostavilo se da su ona zapravo pun pogodak.

Što manje hljeba
Ako želite da budete zdravi i jaki kao Vikinzi, zaboravite na neograničene količine hljeba i slasne sendviče sa 200 grama mesne prerađevine i punomasnim sirevima. Tanak sloj paštete od tunjevine na integralnom hljebu, komad barene ili pečene govedine i list zelene salate su i više nego dovoljno.