Jedite ih češće: KISELI KRASTAVCI SU BLAGO ZA ZDRAV ORGANIZAM

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna. Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalijum, natrijum i fosfor.

Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin. Snažan su antioksidans – štite tIJelo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dIo naše zdrave probave.

Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtrira toksine iz organizma.

SprJečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama.

Kiseli krastavci štite želudac i sprJečavaju nastajanje čireva.

Pomažu kod dijabetesa – Istraživanje je pokazalo da kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koje prenose kiseonik.

Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.