Jedite divlji krompir za zdravu krv, jak imunitet i spolnu moć!

Čičoka je biljka iz porodice glavočika koja se naziva još divlji krompir, morska repa i jeruzalemska artičoka. Otkrivamo vam sve blagodati ove biljke velikih žutih cvjetova, visoke stabljike i neuglednog gomolja, koji skriva mnoštvo zdravlja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Jača imunitet
Sezonske bolesti se lijepe na vas? Ojačajte imunitet prirodnim sredstvima poput čičoke. Ovaj divlji krumpir obiluje vitaminima i mineralima, posebno kalcijem, fosforom, kalcijem i magnezijem. Smatra se korisnom i u prevenciji te liječenju od alergija.

2. Održava težinu
U stotinu grama čičoke nalazi se oko 80 kalorija, pa se ovaj gomolj smatra nisko kalorijskom namirnicom koja pomaže u održavanju težine, ali i mršavljenju. S obzirom da ne sadrži škrob smatra se zdravom zamjenom za krumpir.

3. Pomaže kod dijabetesa
Čičoka ima niski glikemijski indeks, a s obzirom da nakon njene konzumacije ne dolazi do naglog skoka u razinama šećera u krvi preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa i pretilosti.

4. Osigurava zdravlje krvi
Hranjive tvari u ovoj gomoljastoj biljci reguliraju krvni pritisak, liječe anemiju kao i bolesti krvi i krvnih žila. Budući da krv protječe cijelim organizmom, čičoka tako jamči pravilan rad svih organa u organizmu.

5. Potiče probavu
Divlji krompir sadrži polisaharid inulin koji normalizira probavu, potiče rast dobrih bakterija u crijevima i sprječava zatvor. Inulin ima antibakterijske karakteristike zbog čega sprječava nastajanje raznih drugih bolesti.

6. Smanjuje kostobolju
Neke studije dokazale su i njenu moć kod liječenja kostobolje, ublažavanja simptoma artritisa te reumatskih bolesti.

7. Jača spolnu moć

Čičoki pripisuju afrodizijačka svojstva, a koristi se kao narodni lijek za jačanje libida, potencije i plodnosti.

Čičoka se može jesti sirova na salatu, ali i dodavati supama, varivima te pripremati i na sve druge načine kao klasični krompir.