Jedinstven slučaj: Amerikanka iz oka izvukla 14 minijaturnih crvića (Video)

Zamislite da se jednog dana probudite i otkrijete da se u vašem tijelu nalaze crvi. Ali otkriće da se vojska odvratnih crvića nalazi u vešem oku je užas kojeg je teško opisati riječima. Upravo to se i desilo jednoj nesretnoj ženi iz Oregona.

Prije nešto više od godinu dana, Abi Bekli je bila na ribolovačkom izletu na Aljasci kada je otkrila da joj se u oku nalazi gomila sitnih crvića. Ljekari koji su je pregledali utvrdili su da se radi o parazitskoj vrsti crva Thelazia gulosa.

U novom istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene liječnici su opisali prvi slučaj koji je pogodio čovjeka, odnosno 26-godišnju djevojku.

– Prstima sam ih izvlačila iz oka, a kada sam ih pogledala bili su i dalje živi. Izvukla sam čak 14 crvića – rekla je Abi koju su ljekari uspjeli izliječiti i spasiti joj oko.

– Slučajevi zaraze oka parazitskim crvima rijetki su u SAD-u, a u ovom slučaju ispostavilo se da je riječ o podvrsti Thelazie koja do sad nije opažena u ljudi, rekao je Richard Bradbury, autor istraživanja.

Thelazia crvi znaju zaraziti mačke, pse, lisice i stoku, no rijetko prelaze na ljude. Prenose ih muhe koje se hrane suzama.