Jedemo piletinu napumpanu hemikalijama i otrovima!

Jedemo piletinu napumpanu hemikalijama i otrovima!

Većina ljudi koja kupuje piletinu u trgovini nije ni svjesna da je čak 30% te piletine napumpano sa slanom vodom, kemikalijama za pojačavanje okusa i teksture te otpadom drugih životinja.

Umjesto da prodaju zdravu i hranjivu piletinu, proizvođači je pune svim mogućim tekućim punilima i kemikalijama, pokušavajući dobiti od mesa loše kvalitete, meso prve klase. Pilići se ne uzgajaju da budu zdravi i da njihovo meso bude sočno i mekano, već se u utrci za što većom zaradom čini sve kako bi pile što prije dostiglo potrebnu težinu. Ovime nisu potrošači samo prevareni, već im je ugroženo i zdravlje, budući da takva piletina sadrži čak 500% više natrija.

Pilići na antibioticima, antidepresicima…

Možda najgori dio svega ovog je to što proizvođači te svoje pileće proizvode upitne kvalitete označavaju kao „100% prirodno“, s obzirom da ova terminologija nije pravno regulisana. Dokle god se te tvari koje se ubacuju u piletinu smatraju prirodnima, omogućeno je da ih se označava prirodnim proizvodima.

Ovime se ističe i jedan paradoks – sasvim prirodna, organski uzgojena hrana se posebno označava i naglašava, umjesto da se to radi s onim hranom koja to nije. Time se zapravo dolazi do privida da je rijetkost i zapravo iznimna pojava to da je hrana prirodna i normalna. Zamijenili smo standarde, ali to možemo i trebamo ispraviti.

Poznato je da se pilići tretiraju antibioticima, antidepresivima, acetaminofenom i kofeinom te da je čak 20% piletine zaraženo salmonelom ili kampilobakterom, no ona sadrži i arsen. On se dodaje u prehranu u preparatu koji ih rješava parazita, ali i kao sredstvo za brži rast.

Šta je još novo, ima li uopće kraja ovim dodacima?

Ubrizgavanja vode i proteina iz drugih životinja

Još 2009. godine otkriveno je da se piletini povećava težina tako što joj se ubrizgava životinjski otpad, na primjer primjer kosti i hrskavice svinja ili krava. Prevara je otkrivena od strane Agencije za standarde hrane, pomoću novih zdravstvenih testova jer su materijali koji se dodaju tako visoko obrađeni da prolaze DNK testove. Ovo je otkriveno u restoranima širom Engleske.

Druga istraga je također otkrila slično, da se pri obradi piletine često uključuje ubrizgavanje proteina drugih životinja. Neki proizvođači pokušavaju prikriti tu praksu dekonstrukcije DNK stranih životinjskih tvari, tako da ne može biti otkrivena u testovima.

Praksa ubrizgavanja vode i proteina u piletinu nije protuzakonita, dok je točno označena. Također nije protuzakonito ubrizgavati goveđe i svinjske proteine dokle god su su označeni kao “hidrolizirani proteini”. Ovi proteini se dodaju da bi piletina mogla zadržati više vode.

Moraju li potrošači završiti biohemijski fakultet da bi mogli znati pročitati šta kupuju?

Veliki broj ljudi konzumira piletinu smatrajući je laganom i zdravom hranom, to i je istina, ako to pile dolazi iz domaćeg organskog uzgoja. Stoga, jedini način da sačuvate svoje zdravlje jest da sami uzgajate svoju hranu ili da je nabavljate iz organskog uzgoja.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!