Jedanaest znakova da vam je tijelo otrovano toksinima: Vrijeme je za čišćenje organizma!

Iako to nije uvijek očigledno na prvi pogled, postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vaše tijelo puno toksina.

1. Borite se s viškom kilograma

aAko se uporno pokušavate riješiti viška kilograma vježbanjem i brojanjem kalorija, ali ništa se ne događa, moguće je da vas toksini blokiraju. Naime, mnogi od njih su lipofilni, što znači da su pohranjeni u tjelesne masnoće. Ti toksini uključuju dioksine i brojne pesticide koje unosimo hranom. Stoga se čini logičnim da je, kad se u našem tijelu nagomilaju toksini, nemoguće riješiti ih se.

2. Neobjašnjiv umor

Ako svake noći odspavate osam sati, ali i dalje se budite umorni, razlog bi mogli biti toksini. Visok nivo toksina u tijelu predstavlja dodatni stres za organizam te iscrpljuje nadbubrežne žlijezde. Hronični stres zbog opterećenja toksinima može dovesti do umora nadbubrežne žlijezde, zbog čega ste iscrpljeni i umorni. Neki toksini mogu poremetiti funkciju a jedan od takvih jest kofein.

 

3. Nesanica

Ako se u vašem tijelu nalazi povećana količina toksina, nivo kortizola u vašem tijelu može se poremetiti. Kortizol je hormon koji se otpušta kako bi ste se lakše nosili sa stresom. U normalnim okolnostima na najvišim je nivoima ujutro, a najnižima uvečer, ali ako se ta ravnoteža poremeti, nivo kortizola i navečer mogu biti visoke, zbog čega ste pred spavanje puni energije i ne možete utonuti u san. Nesanica može narušiti vaše zdravlje pa je važno da pokušate odspavati svake noći osam sati te da se pokušate naviknuti na to da ranije odete na spavanje.

4. Zbunjenost

Brojni toksini utiču na rad vašeg mozga, a među njima su aspartam i monosodium glutamat (MSG). Zbog njih se možete osjećati pomalo zbunjeno, a važno je izbaciti ih iz ishrane jer bukvalno mogu nadražiti ćelije mozga do smrti. Aspartam se može naći u raznim pićima i slatkišima bez šećer, dijetnoj hrani i pastama za zube, dok se MSG nalazi u industrijskoj hrani.

5. Neobjašnjive glavobolje

Ako vas redovno boli glava bez nekog posebnog razloga, moguće je da su nivoi toksina u vašem tijelu previsoki. Glavobolje takođe uzrokuju MSG i aspartam, ali i teški metali, vještačka boja te konzervansi u hrani.

6. Promjene raspoloženja

Takođe mogu biti znak da su vam hormoni izvan ravnoteže. Neki toksini poput ksenoestrogena uzrokuju hormonske neravnoteže kod žena i muškaraca. Ksenoestrogeni su sintetički spojevi koji deluju poput estrogena u tijelu. Izbjegavajte upotrebu proizvoda od plastike kako biste smanjili nivo ksenoestrogena u tijelu.

7. Tjelesni mirisi

Ako patite od lošeg zadaha ili gasova, moguće je da vaša jetra i crijeva imaju problema s eliminisanjem toksina iz tijela.

8. Zatvor

Jako je važno izbacivati otpadne sastojke iz tijela svakog dana, u suprotnom se toksini apsorbiraju nazad u telo kroz crijeva. Pijte više vode i povećajte unos vlakana u tijelo.

9. Bolovi u mišićima

Ako osjećate neobjašnjive bolove u mišićima, takođe uzrok mogu biti toksini. Naime, neki od njih stimulišu receptore boli u mišićima, što dovodi do grčeva, čvorova te bolova u mišićima.

10. Problemi s kožom

Vaša jetra trebala bi eliminisati većinu toksina kojima ste eksponirani, ali u slučaju njihove prevelike količine, taj posao na sebe pokušava preuzeti i koža. To može dovesti do akni, osipa i čireva.

11. Osetljivost na mirise

Ako snažno osjećate različite mirise, moguće je da je to zbog toksina u vašem tijelu. Ta osetljivost može dovesti do glavobolja i mučnina.