Jedan od glavnih izvora minerala: ANANAS JE IZUZETNO LJEKOVITA NAMIRNICA

Istraživanja su pokazala da se ananas koristi u narodnoj medicini od davnina. Odličan je izvor vitamina C, vitamina grupe B, vlakana i minerala poput mangana. Možete ga naći svježeg, ali i smrznutog ili u konzervi, zbog čega ovo tropsko voće možemo da jedemo tokom cijele godine, čak i zimi. Konzervisani ananas takođe možete jesti, ali se uvijek trudite da nabavite svjež. Ukoliko to nije moguće, kupite onaj koji je upakovan u sopstvene sokove, a ne u sirup.

Ananas možete da siječete na kriške i da ga poslužite uz meso ili kao ukusan prilog. Bez obzira na to kako želite da ga jedete, poželjećete da ga što prije uvrstite u svoju ishranu zbog benefita koje ima.

Bogat je vitaminom C
Izdvojena hranljiva materija u ananasu je vitamin C koji podiže imunitet i utiče na antioksidaciju organizma. Jedna šolja ananasa sadrži 78,9 miligrama citamina C, što je čak i više od preporučene dodatne ishrane za odrasle žene, koji iznosi 75 mg dnevno.

Pomaže kod varenja
Ananas u sebi sadrži bromelain, koji predstavlja mješavinu enzima za koje studije pokazuju da mogu da smanje upalu, a takođe pomažu u zacjelivanju rana i opekotina. Istraživanja su pokazala da ananas poboljšava probavu, a u zemljama Centralne i Južne Amerike se koristio za liječenje probavnih smetnji.

Utiče na zdravlje kostiju
Mangan koji se nalazi u ananasu je neophodan za održavanje jakih kostiju. Ananas je jedan od glavnih izvora minerala – jedna šolja ananasa sadrži oko 76 odsto preporučene dnevne vrijednosti mangana.

Mangan pomaže kod ublažavanja simptoma osteoporoze i poboljšava ukupnu gustinu kostiju. Ipak, budite oprezni i nemojte pretjerivati jer unos mangana može biti opasan i može povećati rizik od kognitivnih poremećaja ako konzumirate više od 11 mg dnevno.

Sadrži antioksidanse
Prema studiji objavljenoj 2014. godine ananas je tropsko voće koje je pravi izvor antioksidanasa, posebno folnih kliselina, flavonoida i vitamina C. Antioksidansi su jedinjenja u hrani koja pomažu u borbi protiv različitih bolesti, kao i borbi protiv slobodnih radikala.