Je li zeleni čaj doista otrovan za našu jetru?

Zeleni čaj je poznat po mnogim pozitivnim učincima na naše zdravlje. Mediji nas već desetljećima uvjeravaju da ćemo pijući zeleni čaj imati bolje zdravlje pa čak i spriječiti pojavu nekih opasnih bolesti.

Međutim, odnedavno pojedine studije govore da ekstrakt zelenog čaja može biti toksičan za našu jetru. Postavlja se pitanje je li ova tvrdnja istina ili laž? Uzimamo li rizik pijući zeleni čaj ili ne?

Njemački i japanski znanstvenici istražili su sigurnost konzumiranja zelenog čaja i njegovog ekstrakta. Istražen je katehin iz zelenog čaja, a posebno epigalokatehin 3-galata (EGCG) koji se koristi kao dodatak prehrani zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Konzumacija EGCG-a u Europi putem čaja ili ekstrakta zelenog čaja iznosi 450 mg/osoba/dan. U Aziji konzumacija EGCG-a je višestruka veća, tako da je važno znati sigurne doze konzumacije koje ne štete našem zdravlju.

Iako se zeleni čaj konzumira već hiljadama godina bez rizika, ipak se postavilo pitanje kako djeluje konzumiranje visokih doza EGCG-a na našu jetru. Prema nekim studijama, utjecaj EGCG-a na našu jetru je vrlo toksičan, posebno ako se konzumiraju ekstrakti zelenog čaja u obliku tableta.

Znanstvenici su stoga proveli istraživanja koja su imala za cilj pokazati vezu između konzumacije EGCG-i oštećenja jetre.

Istraživanja su vršena na životinjama kako bi se definirala maksimalna doza EGCG-a koja neće utjecati na jetru.

Rezultat istraživanja pokazuje da ne postoji nikakva veza između konzumiranja EGCG-a i oštećenja jetre, pa čak i konzumiranjem 600 mg/osoba/dan EGCG-a. Kako bi rezultat bio vjerodostojan, u istraživanju su se koristile i tablete s ekstraktom zelenog čaja tj. EGCG-a u visini od 300 mg/osoba/dan.

Dakle, ako ste ljubitelj zelenog čaja, možete ga konzumirati bez straha i profitirati njegov pozitivan utjecaj na opće zdravlje, a što su dokazale mnoge druge znanstvene studije.

Izvor: ncbi.nlm.nih.gov | Toxicology Letters