Jastuci, spužve za suđe, četke za kosu…Ove stvari redovno mijenjajte u svom domu!

Ove stvari redovno mijenjajte u svom domu!

Od toliko stvari koje držimo u kući, često zaboravimo da većina njih ima rok trajanja.

Što je najgore, najmanje pažnje obraćamo na stvari koje koristimo svakog dana, i koje se poslije nekog vremena pretvaraju u leglo bakterija.

Po mišljenju stručnjaka, ovih pet stvari bi bilo najbolje odmah izbaciti iz kuće:

Kuhinjske spužve – rok upotrebe: sedmica dana

Rezultat neredovne zamjene spužve može da bude sakupljanje bakterija koje mogu da prouzrokuju niz bolesti, uključujući i Ešerihiju koli, Salmonelu i druge. Prava istina o spužvama je da su pravi magneti za prljavštinu, a jedno od istraživanja ukazuje da su ovi sunđeri prljaviji i od WC šolje.

Četka za kosu – godinu dana

Trebalo bi je čistiti barem jednom nedeljno i zamijeniti novom nakon godinu dana. Ako se radi o četki s prirodnim vlaknima, tada je dobro nabaviti novu već poslije 7 do 10 mjeseci.

Filter za vodu – šest mjeseci

Ako imate frižider s ugrađenim filterom za vodu, vjerovatno je da filter nećete mijenjati toliko često koliko bi to trebalo. Kad se ne zamijeni dovoljno često, filter ne može da radi svoj posao odvajanja prljavštine od pitke vode. Provjerite smjernice za svoj model frižidera, ali mnoge marke preporučuju zamjenu filtera svakih 6 mjeseci.

Plastične posude za hranu – bacite odmah

Kada danas kupujete plastične posude za hranu vjerovatno ćete primjetiti malu naljepnicu koja vas uvjerava da su “bez BPA”. Stare plastične posude bez takvih oznaka odmah bacite i zamijenite ih ili novom sigurnom plastikom, ili staklenim posuđem pogodnijim za čuvanje hrane.

Jastuci – 2 godine

Jastuci s vremenom postaju dom sve većeg broja grinja i mijenjaju svoj oblik zbog čega može da dođe do pojave bolova u vratu.