Jasminka Š. iz Brčkog i Darinka V. iz Doboja: Ograisala u gluho doba noći

Kada Radetinac

Još kao dijete, slušala je Jasminka priče starijih da se u gluho doba noći može ograisati. Bile su joj zanimljive te priče, u koje je povjerovala tek kada se i sama obrela u svijetu prikaza. Iz ralja nečistih sila, Jasminku je spasila iscjeliteljka Kada iz Sarajeva.

Kod iscjeliteljke Kade Radetinac uvijek je zanimljivih priča iz iscjeliteljske prakse. Broj ljudi koji od nje traži pomoć, ne smanjuje se. Izvarani i izmanipulirani od sve većeg broja vidovnjaka i iscjelitelja koji niču kao gljive poslije kiše posvuda, svi oni na kraju dođu na pravu adresu. Kod žene koja traje godinama i koja je dobro ime i reputaciju, održala svo ovo vrijeme.

Zadnji sa kojima smo razgovarali su Jasminka Š. iz Brčkog. Jasminka u Sarajevu studira, a zadnje dvije godine, jedino društvo pravile su joj prikaze. Darinka iz Doboja je imala nešto sličnu situaciju, a objema je pomogla Kada.

Bila zrela za ludnice

Naša prva sagovornica, Jasminka, s nelagodom otkriva kako je posljednje dvije godine živjela u svijetu prikaza. Prvo je mislila da boluje od Alzhajmerove bolesti, zatim da iz čista mira gubi pamćenje. Na kraju je bila uvjerena da je zrela za ludnice.

– Bilo je kao u horor filmovima. Pored mene u stanu su promicale neke sjenke, a i kad bih zatvorila oči da zaspim, ispod zatvorenih kapaka su takođe lelujale jezive sjenke. Bilo je upravo kao u horor filmovima. Interesantno je bilo to što sam ih samo ja vidjela; prijateljice koje sam nekoliko puta zamolila da prenoće kod mene, nisu primijetile ništa neobično – govori Jasminka.

S Jasminkom smo se čuli telefonski početkom novembra. Pozvala nas je iz Brčkog, gdje živi.

Objašnjenje za paranormalne pojave koje su joj se dešavale zadnje dvije godine, pokušala je Jasminka trezveno riješiti i pripisati izmorenom stanju duha i tijela.

– Kako bih finansirala studije, radila sam dnevno nekoliko poslova, a noću do kasno učila. Međutim, otkako su se u moj stan i život uselile te prikaze, niti sam mogla učiti niti spavati. Bioritam mi se u potpunosti poremetio, pa sam na kraju i sama izgledala kao prikaza – kazuje Jasminka.

Nakratko su našoj sagovornici apaurini davali pokoji trenutak mira i sna, ali ne zadugo. Zadnjih godinu dana, priviđenja su se udvostručila.

– Utvara je u stanu bilo sve više, pa sam odlučila da se odselim. Ali, iako sam oglas za prodaju ili eventualnu zamjenu stana dostavila u skoro sve medije, niko me k’o za inat nije ni pozvao. Tada sam odlučila pomoć potražiti kod nekog parapsihologa. Kontaktirala sam ih nekoliko, ali mi niko nije mogao pomoći. Na kraju sam se obratila i Kadi.

– S nelagodom sam je pozvala i sa sramom u glasu rekla kako mi odavno, društvo prate samo aveti.

Voda iz mrtvačnice

– A nakon što me Kada pažljivo saslušala, rekla mi je da sam u nevakat prošla nečistim mjestom i tako pokupila na sebe nečastive demone. Uz pomoć njenih hamajlija, prikaze i sjenke su se iselile iz stana, a ubrzo za njima, iselila sam se i ja, za svaki slučaj. Sa njima me je napustila i loša sreća, pa sam uspjela prodati stan i kupiti još bolji – kaže na kraju Jasminka.

Darinka je sredovječna gospođa. Probleme joj je, otkrit će joj je to Kada, prouzrokovala jetrva.

– U sve se miješala, htjela mi djecu odgajati, drugarice birati, ma sve. Kad sam je otkačila grubo iz života rekavši da sam ja sama gazda sebi te da me njeno mišljenje ne zanima, napala me magijom. Viđala sam prikaze, bila bolesna, umalo se nisam i sa mužem razvela. Kada me spasila, otkrila da je jetrva hodala po groblju, po mrtvačnicama, nabavljala mrtvačku vodu i zemlju s groblja, pa me pomoću toga pokušala staviti pod svoje, kontrolisati. Kada me napravila novom osobom – ispričala je Darinka.