Jasmin je kralj cvijeća i moćan afrodizijak

Ako je ruža kraljica cvijeća, onda je jasmin kralj. Od njegovih prekrasnih bijelih cvjetova obično se izrađuju eterična ulja, a s obzirom na to da mu je miris fantastičan čest je ‘gost’pafrema.

U kućnoj upotrebi može se koristiti za čaj. Ako ga pak želite imati kao ukrasnu biljku dobro je znati da se drži u tegli tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni, a kada se temperature spuste unosimo ga u kuću na toplo. Dosta je osjetljiv. Iako može rasti bez optimalnih uslova, cvate samo ako su mu zahtjevi ispunjeni. No, ako ga pazite kada počne cvasti u januaru njegov će miris ispuniti prostorije.

Izztezno je elegantan i profinjen, a upravo tako i miriše. Tome svjedoči i činjenica da su se prije 2500 godina, u vrijeme Buddhe, njime služili za pomazivanje bogataša i kraljeva. U Kini su ga pak koristili za pročišćavanje zraka u bolesničkim prostorijama, a poznat je i kao drevni lijek kod otrovnih uboda i ugriza. U prilog mu ide i to da su u hinduističkim i muslimanskim kulturama njegov miris zvali ‘parfemom ljubavi’.

Ipak, treba uzeti u obzir da postoji mnogo vrsta jasmina, a nije svaka dovoljno kvalitetna i ne sadrži specifičan miris po kojemu je ovaj cvijet nadaleko poznat. Primjerci koji se uzgajaju za proizvodnju eteričnog ulja i drugih kozmetičkih pripravaka, poput iznimno cijenjenih parfema od jasmina, su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum. Eterično ulje dobiveno od ove dvije vrste jasmina sadrži više od sto različitih kemijskih sastojaka i posjeduje brojna ljekovita, smirujuća i njegujuća svojstva. Zato ne čudi da je čest sastojak u aromaterapiji, a njegove blagodati su brojne: pomaže u reguliranju nepravilnog menstruacijskog ciklusa, uspješno otklanja menstrualne bolove te ublažava simptome menopauze, blagotvorno djeluje na plućne tegobe, suzbija kašalj i dišne infekcije, opušta mišiće, ublažava bolove, stres, depresiju, nemir, nervozu, i nesanicu, a uz sve to je i snažan afrodizijak, zamislite. Savršen je, zar ne?