Jasen – superlijek za hronična oboljenja

Jasen je riznica korisnih supstanci.

Da bi izliječili hronična oboljenja, napravite odvar od korijenja jasena. Prilikom upale bubrega koristan je odvar od lišća biljke, koji takođe ispoljava antibakterijsko dejstvo na Kohov bacil (uzročnik tuberkuloze).

Eterična ulja od jasena oslobađaju nas gljivica i prostih mikroorganizama, a preparati od njega dobro pomažu u slučaju radikulitisa i groznice. Izvanredno preventivno i ljekovito svojstvo ima čaj od jasena – on se najčešće uzima kao diuretik. Koru sakupljajte u proljeće i rano ljeto, lišće krajem maja ili početkom jula, a plodove u jesen. Lišće treba malo osušiti na suncu, a zaim prenijeti u prostoriju koja se stalno provjetrava.

Koru takođe osušite na suncu, možete i u blago zagrijanoj rerni. Dobijenu sirovinu čuvajte u vrećama od tkanine.

  • Prah od lišća jasena odlično je sredstvo za liječenje upale pankreasa. Dobro sameljite suho lišće biljke i uzimajte po pola kašičice tri puta dnevno prije jela.
  • Odvar od lišća, kore ili plodova jasena: Kašiku suhih isitnjenih plodova prelijte čašom vode i stavite na pola sata na vodenu paru, procijedite i ohladite do sobne temperature.U slučaju nervnih oboljenja uzimajte kao sedativ tri puta dnevno po kašiku prije jela.