Japanski recept za zdrav, dug i sretan život: Ikigai je razlog zašto ujutro ustajemo iz kreveta!

U dostizanju ovog cilja Japancima uveliko pomaže njihov nadaleko poznati stil života koji ih od malioh nogu uči da teže harminiji sa prirodom i svojim unutrašnjim bićem. Pojam se sastoji od dvije japanske riječi; „iki“ što označava život i kai što u grubom prijevodu znači „ispunjenje onoga čemu se nadate“. 

Narod Japana vjeruje da svako od nas ima ikigai – razlog da ujutro skočimo iz kreveta i krenemo u obavljanje svakodnevnih obaveza. Japansko ostrvo Okinava je dom najdugovječnijim ljudima na svijetu, a prema riječima stanovnika, pronalazak ikigaija je ključ za duži i ispunjeniji život.

Prema japanskoj kulturi ikigai je skirven duboko u svima nam, a da bismo došli do njega neophodno je da strpljivo istražimo dubine našeg bića.  Čitava filozofija se odnosi na tri jednostavne riječi: slijedi svoju strast, a kada čovjek ima jasno definisan ikigai, kada ima veliku strast, njegov život je ispunjuen i sretan jer ima svoju svrhu.

Šta budi vatru u vama?

Kada su doktora Oskara Seralaha, velikog zagovornika duhovne medicine,  upitali koji je najsnažniji faktor koji doprinosi zdravlju i vitalnosti, bez oklijevanja je odgovorio; Imati osjećaj svrhe. Seralah je naveo kako su neki njegovi pacijenti razvili odlične režime ishrane i načine života koji su im uveliko poboljšali svakodnevnicu. S druge strane, ono pacijenti koji su smatrali da nemaju nikakvu životnu svrhu su nastavili da pate od fizičkih i psihičkih oboljenja.

 • Kada zarada, profesija, i zanimanje nisu u dobrom odnosu možete osjećati udobnost, ali i stalan osjećaj praznine i neraspoloženosti, jer ne volite to što radite i to će predstavljati napor i poblem za vas, bez obzira što ste imućni, plaćate porez i to vam daje samopouzdanje – kaže dr. Seralah.

Prema njegovim riječima, trebate pronaći način da iskombinujete ono što volite, što budi vatru u vama, izaziva uzbuđenje, divljenje, entuzijazam, što vas impresionira, sa onim što je potrebno svijetu, i to će vam pomoći da identifikujete svoju misiju i možete dobiti osjećaj svrhe zasnovan na uvjerenju da stvarate nešto novo i različito.

Američki mitolog i autor Džozef Kembel podijelio je svoj stav o ispunjavanju životne svrhe rekaviši: „Svojim studentima uvijek savjetujem da prate svoje svjetlo, svoj unutrašnji glas koji ih vodi i koji nikada i nikako ne može biti pogrešan.“

U japanskoj kulturi je opšte uvreženo mišljenjem da otkrivanjem ikigaija donosi zadovoljsvo i značenje života. To mogu biti razne stvari: šetnja sa unucima, rad u vrtu, spremanje hrane, bavljenje sportom, umjetnošću ili bilo koji drugi hobi koji vas ispunjava i čini sretnim.

 

Pronađite svoj ikigai

Riječ ikigai je obično koristi za ukazivanje na izvor vrijednosti u vašem životu ili na stvari koje vaš život čine vrijednim življenja. To ne mora  nužno biti povezano sa ekonomskim statusom i situacijom u društvu. Čak i kada bjesne ratovi i prirodne katastrofe, ponašanje onih koji osjećaju ikigai biće prirodno i spontano.

U dostizanju ovog cilja Japancima uveliko pomaže njihov nadaleko poznati stil života koji ih od malioh nogu uči da teže harminiji sa prirodom i svojim unutrašnjim bićem. Pojam se sastoji od dvije japanske riječi; „iki“ što označava život i kai što u grubom prijevodu znači „ispunjenje onoga čemu se nadate“.  Ikegai definiše polazne tačke i daje praktičnu šemu kako da stvorite nove i otarasite se starih navika. Navike su veoma važan dio ikegaija jer pomažu da siz ikegajia koji „ne radi“ pređemo u stanje kada on „radi“ i istinski postane razlog zbog kojeg ujutro ustajete.

Polazna tačka su četiri ključna elementa, odnosno pitanja:

 1. Šta je ono što voliš?
 2. Šta je potrebno svijetu?
 3. U čemu ste dobri?
 4. Za šta možeš biti plaćen?

Napišite nekoliko ključnih riječi ili kratkih rečenica koje se odnose na svako od njih. Zatim međusobno spojite te oblsti. Ono što povezuje sve u jednu tačku – to je vaš ikegai.

Deset pravila ikigaija

 1. Ostani aktivan – nikada se nemoj penzionisati.
 2. Uspori – radi polako, žurba je obrnuto proporcionalna kvalitetu života.
 3. Ne pretrpavaj stoimak – da bi duže ostao zdrav treba uvijek završiti obrok prije nego što si potpuno sit.
 4. Okruži se dobrim prijateljima.
 5. Dovedi se u red do svog sljedećeg rođendana – tijelo koje koristimo da bi se kretali kroz život treba svakodnevno održavati da bi bilo u pokretu i funkciji još dugo vremena.
 6. Smij se – dobro je prepoznati stvari koje nisu tako velike, ali zahvaljujući kojima nikada nećemo zaboraviti koja je privilegija biti ovdje i sada.
 7. Ponovo se povežite sa prirodom – treba da se vraćamo prirodi sve češće da bi napunili naše baterije.
 8. Budi zahvalan svojim precima i prirodi – koja ti pruža vazduh koji udišeš i harnu koju jedeš.
 9. Živi u trenutku – prestani da žališ za prošlošću i da se plašiš budućnosti. Dans je sve što imaš.
 10. Slijedi svoj ikegai.