Kineske vježbe za jačanje imuniteta , vitalnost i duži životni vijek

Isprobajte ove vježbe za vitalnost, jačanje imuniteta, poboljšavanje rada različitih sistema tijela, povećanje životnog vijeka

 

Peking je jedna od najnepovoljnijih ekoloških prijestonica na svijetu. Istovremeno, prosečan životni vijek stanovnika Pekinga je više od 80 godina. Glavnu ulogu u tome igra tradicija: na svakom mirnom mjestu grada, nalazi se grupa ljudi različite starosne dobi, koja se bavi orjentalnom gimnastikom.

Kigong: upravljanje energijom

Kigong u prijevodu sa kineskog znači “upravljanje energijom”. Prvi dio rečenice znači spoljnu energiju i vitalnost. Predavači Kigonga uvjeravaju nas da je kičma odgovorna za prolazak harmonizirajućeg protoga ki – ja. “Gong” se prevodi kao “vrijeme neophodno za postizanje cilja”.

Kigong tehnika opuštanja koristi se za snižavanje krvnog pritiska i regulisanje otkucaja srca. Tehnika se može koristiti poslije gimnastike, između vježbi ili kada osjetite umor.

Vježba za potpuno opuštanje

Početni položaj: Stojeći ravno, spojite noge. Ruke su slobodno spuštene uz tijelo. Oči zatvorene. Udahnite i izdahnite kroz nos.

Fokusirajte se na opuštanje mišića glave i cijelog tela. Rastresite blago ramena pa ih opustite. Fokusirajte se na opuštanje ruku, a zatim lagano savijte pa ispružite ruke i opustite ih. Udahnite duboko zamišljajući kako opuštate leđa i grudi. Zatim sjednite na pod i ispružite noge. Mirno dišite: udah – izdah, udah – izdah. Fokusirajte se na disanje i opuštanje. Zatim lezite: udah – izdah, opuštanje. Ostanite u tom položaju oko pet minuta.

Vježba Pletilja

Početni položaj: sjednite  na pod, noge ispružene napred i spojene, stopala ravno stoje. Dlanovi su isprepletani u prstima i pritisnuti na grudi. Brada naslonjena na grudi.

Udahnite na nos. Izdahnite na usta dok ruke gurate naprijed, tako da dlanovima dodirnete stopala. Vratite se u početni položaj. Udahnite. Izdišite tako što ruke gurate ka stopalima. Vježba mora da se radi sporo i što duže. Savjetuje se ponavljanje do 10 puta, a Kinezi kažu da se ova vježba mora ponoviti 36 puta.

Vježba preklapanje

Sjednete na pod, noge ispružite. Udahnete na nos, izdahnete ne usta dok rukama lagano dodirujete prste u noga. Glava će vam doći na koljena. Uspravite se i udišete na nos. Izdišete dok se preklapate ka podu.

Kinezi preporučuju za starije ljude da rade čučnjeve kako bi smanjili krvni pritisak. Poenta je raditi čučnjeve držeći se za neku čvrstu osnovu u visini struka. Čučnjeve radite pravih leđa, spuštenih stopala i lagano.

Komentari

komentara