Japanske kupke izvlače sve bolove i brige iz tijela: Kupajte se kao Japanci!

 Skoro svaki Japanac u kući ima kadu, ali za razliku od zapadnjačkih kada, u koje se bez problema može leći čitavom dužinom, japanske kade su prilično male, tek oko metar i nešto dugačke, metar široke i oko osamdeset centimetara duboke

Na Dalekom istoku od davnina postoji ritual njege i higijene duha i tijela u orijentalnim kupatilima. Riječ je o svojevrsnoj relogijskoj tradiciji koja je postala i ostala kultura življenja spomenutih krajeva. Rituali kupanja su posebno važni u Japanu, zemlji u kojoj je kupanje mnogo više od svakodnevne rutine čišćenja tijela.

Za većinu Japanaca, kupanje je strast i predstavlja jednu vrstu meditacije. To je vrijeme kada se tijelo obnavlja, a duša čisti. Kupatilo je postalo mjesto gdje umorni Japanci ostavljaju brige i gdje je sve manje važno od opuštanja u toploj kupki.

Skoro svaki Japanac u kući ima kadu, ali za razliku od zapadnjačkih kada, u koje se bez problema može leći čitavom dužinom, japanske kade su prilično male, tek oko metar i nešto dugačke, metar široke i oko osamdeset centimetara duboke.

U posljednih desetak godina kade su se pretvorile u prava tehnološka čuda, pa tako imate sofisticirane kade sa raznim programima i senzorima za grijanje do željene temperature. Neka kupatila u zidovima čak imaju ugrađen i televizor otporan na vodu jer se u kadi provodi dosta vremena.

 U vodu se ulazi – čist

Umorni Japanac nakon dolaska kući sa posla skida sve sa sebe i prije ulaska u kupatilo objači tradicionalnu yukatu, lagani pamučni kimono.

Kupanje je večernji ritual i odvija se u dva koraka. Prije nego što se uđu u kadu, Japanci se dobro operu i izribaju pod tušem. Pri tome se polijevaju malim kantama od hinoki drveta. Ukoliko putujete Japanom i odlučite da posjetite jednu od mnogih javnih kupatila, ne zaboravite na ovaj ključni korak. U suprotnom biste na sebi mogli osjetiti zbunjene i smrknute poglede Japanaca.

Nakon pranja nečistoća sa tijela, Japanci čisti ulaze u vodu koja je sa svojih 450C prilično vruća. Ovako vrela voda će izvući sve brige, bolove i hladnoći iz tijela. U kadi se ne koristi sapun, ali se u vodu mogu dodati soli ili drugi proizvodi za kožu.

  Istom vodom se pere i veš

Nakon prvog uranjanja u vrelu vodu, pore se otvaraju, a kože počne izbijati znoj. Čim prve kapi znoja izbiju na površinu, Japanci ustaju iz kade i ponovo se tuširaju hladnom vodom. Na ovaj način se reguliše temperatura tijela koje će sada biti spremno za drugu rundu uranjanja u vruću kupku. Zatim slijedi još jedno duže ispiranje, i time je kupanje završeno.

Na kraju, kupač iz kade izlazi čist, osvježen i opušten. Ponovo oblači yukatu, i spreman je za večeru i mirnu noć kod kuće.

Zanimljivo i pomalo neshvatljivo za neke zapadne kulture, ista voda se koristi za sve članove porodice, tako da prva osoba koja ulazi u kadu uživa u najčistijoj i najtoplijoj vodi. Domaćica je uvijek posljednja na redu za kupanje. Postoji izreka koja kaže da porodica koja se kupa zajedno ostaje zajedno. Japanci inače nisu previše skloni da prema članovima porodice pokazuju nježnosti, kao ljubljenje ili grljenje. Oni se kupaju zajedno i na taj način iskazuju bliskost. Dok su djeca mala, kupaju se svi zajedno, a kad porastu, majke se kupaju sa kćerkama, a očevi sa sinovima.

Poznato je da su Japanci izuzetno štedljivi, pa se ista voda koristi za prvo pranje veša. U tu svrhu postoje specijalna crijeva koja spajaju mašinu za veš i otvor na kadi.

Dakle, ovdje se uvijek trudi da se sve maksimalno iskoristi i da se skoro ništa ne baca.

 Tjelesno i duhovno pročišćavanje

Osim po samurajima i sušiju, Japan je poznat i po vulkanima. Vulkanska područja, često prate termalni i mineralni izvori kojih u ovoj egzotičnoj zemlji ima na hiljade. Od drevnih vremena voda i kupanje su igrali veliku ulogu u životu Japanca, a ritual kupanja osim čišćenja tijela imao je za cilj i čišćenje duše.

Nije poznato kada i kako je počela strast Japanaca za kupanje. Ono što je jasno jeste da japanska izvorna religija šintoizam i zen-budizam povezuju vodu s duhovnim pročišćavanjem. U šintoizmu je poznata tehnika čišćenja pod nazivom misogi, koja podrazumijeva čišćenje cijelog tijela, često zimi i to pod ledenim vodopadima.

 

Komentari

komentara