Japanska metoda protiv lijenosti i mrzovolje

Većina ljudi povremeno upadne u kolotečinu, pa pored mnoštva obaveza nemaju volje ni za šta. Usljed uticaja interneta, motivacije koja dolazi sa svih strana, prave planove kada će konačno početi da vježbaju, početi da vode računa o ishrani, čitati ili šetati više.

Pod naletom motivacije, sa velikom voljom počnu da praktikuju vježbe i rade ono što su zamislili, ali poslije nekog vremena odustanu.

“Od ponedjeljka”, “od prvog u mjesecu”, “poslije odmora”…  Izgovori se samo nižu, a dobre navike odlažu i prenose u nedogled.

Zato Japanci, kao najvredniji narod na svijetu i za ljenost i mrzovolju imaju lijek – metodu kajdzen.

Suština ove metode se sastoji u tome da se čovjek konkretnom stvari bavi tačno jedan minut, ali iz dana u dan, u isto vrijeme. To je malo, ali sasvim dovoljno i lako izvodljivo za svakog čovjeka.

Iste radnje koje ne želite da obavljate pola sata ili duže, s lakoćom ćete obaviti za jedan minut. Praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate.

Tako pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivice i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu. Inspirisani osjećajem uspjeha, postupno povećavajte jednomunutnu radnju na dužinu od pet minuta i tako dalje.

Neprimjetno ćete stići do rutine kada nešto što vam je prije određenog vremena bilo teško, obavljate bez muke.

Kajdzen metoda je nastala u Japanu, a ljudima zapadne kulture može se učiniti neefikasnom, jer je na Zapadu utemeljeno uvjerenje da se bez mnogo muke i truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu da pokolebaju čovjeka, a rezultati na kraju izostanu jer se motivacija brzo izgubi.

Ovaj princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama.

(Telegraf.rs)