Japanska masaža lica za podmlađivanje

S godinama se koža lica opušta, ne samo zato što mišići lica slabe i što se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina. Drugi uzrok starijeg izgleda je pomjeranje kostiju lica. Oval lica postaje manje jasan, a obrazi i brada se opuštaju.

Japanac Čijo Hajaši istakao se u borbi s ovim problemom. Razvio je tehniku masaže lica koja vraća na mjesto kosti lobanje i poboljšava mikrocirkulaciju u tkivima. Ovaj sistem se zove koruga.

Važno!

S godinama, tonus mišića opada, a masnoća se drugačije raspoređuje (u mladosti formira prilično ujednačen sloj, dok se sa starenjem sakuplja na određenim mjestima).

Prije nego što započnete postupak, pripremite ogledalo i ulje za masažu. Ovo će vam pomoći da pravilno izvodite pokrete i da se izbjegne pretjerano trenje. Koža treba da bude čista.

Masaža se ne smije izvoditi ukoliko imate ORL bolesti, poremećaje u limfnom sistemu, hronične patološke promjene na koži i rane na licu.

Pritisak na lice ne treba da bude suviše slab, ali ni da izaziva bol.

Koruga masaža doprinosti mršavljenju lica.

1. Podizanje obraza

Stavite laktove na sto. Šake skupite u pesnicu. Zglobovima prstiju poduprite jagodice. Mišići treba da su opušteni. Ostanite u tom položaju 5 sekundi.

2. Rad na čelu

Glava blago zabačena unazad. Zglobovima prstiju pritiskamo čelo na ivici kose. Onda na isti način pritiskamo ka sljepoočnicama. Prelazimo duž linije kose prema ušnim školjkama. Zatim lagano prevlačimo prstima niz vrat, sve do ključne kosti.

3. Peglanje obraza

Prsti prepleteni, palac ispružen. Pokreti se izvode bočnom ivicom palca.

Vrh palca desne ruke kreće od nosa ispod lijevog oka. Izvodimo pokret glađenja prema ušima. Odmah lagano nastavljamo pokret prstom kraj uha, pa bočnom stranom vrata, sve do ključne kosti. Glađenje vrata se izvodi dva puta.

Isto ponovite i na drugoj strani.

4. Peglanje čela

 
Šake stisnute u pesnicu. Zglobove prstiju položimo odmah iznad linije obrva i povlačimo ih prema kosi. Zatim malo pomjerimo ruke u stranu i ponovo ih podižemo. Na taj način izgladimo cijelu površinu čela.

5. Otvaranje očiju

Šake skupljene u pesnicu. Zglobovima kažiprsta i srednjeg prsta povlačimo od početka do kraja obrva, ne spuštajući ih.

6. Rad na donjem dijelu lica

Savijemo prste u poluzatvorenu pesnicu. Pokreti se izvode srednjim falangama prstiju.

Povlačimo prste od resice uha ka bradi, duž vilične kosti.

7. Završna masaža

Dlanovi su otvoreni. Položimo prste na čelo i lagano prelazimo ka sljepoočnicama. Dlanovi prelaze preko lica.

Zatim lagano prelazimo od obraza duž vrata, sve do ključne kosti.

Da biste postigli najbolje rezultate, masažu treba izvoditi bar jednom sedmično.

Komentari

komentara