Japanska kombuha – čudotvorna gljiva koju će vaš organizam obožavati

Gljiva kombuha je slična kefiru, ali se ne pravi u mlijeku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak koji je odličan za zdravlje.

Ako pijemo ovaj napitak redovno, možemo spriječiti bolest arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Dobro je i za kožna oboljenja ali i rast kose. Pomoći će vam i kod obnavljanja crijevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižvanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlijezde, pa čak i smanjenja stresa.

Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Angina

Piti po pet-šest čaša kombuhe na dan, ispirati grlo.

Kijavica

Ispirati nos tečnošću nekoliko puta na dan ili koristiti tupfer umočen u blago zagrijan rastvor od kombuhe.

Aterosleroza

Dugotrajna primjena kombuhe na dan smanjuje količinu holesterola u oraganizmu.

Zumobolja

Tečnost zagrijati i ispirati usta i bolni zub (pet-šest puta na dan), a zatim je malo zadržati u ustima ili na zub staviti vatu natopljenu odvarom od kombuhe.

Lijek protiv peruti

Namočite tupfer u odvar od kombuhe i podijelite kosu na pramenove pa premažite kožu glave. Nakon pola sata operite kosu kao i obično. Praktikujte mjesec dana jednom sedmično.