Japanac Masazo Nonaka (112): Najstariji čovjek na planeti voli slatkiše i vruće kupke

Rođen u julu 1905. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego što će Albert Ajnštajn objaviti svoju teoriju relativnosti, 112-godišnji  Japanac Masazo Nonaka je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji čovjek na planeti.

Kako kaže, tajna njegove dugovječnosti je u slatkišima i opuštanju u vrućim kupkama. Masazo Nonaka zajedno sa svojom porodicom živi na japanskom ostrvu Hokaido gdje su ga posjetili poredstavnici Ginisove knjige rekorda kako bi mu uručili priznanje za najstariječ čovjeka na svijetu.

Dok je primao certifikat, nasmijani Nonaka je na glavi imao pletenu kapu i kimono jaknu, a prema kameri je uputio topli pogled i znak pobjede. Tortu koju je dobio za proslavu je pojeo u slast rekavši da je „preukusna“.

  • Kreće se pomoću kolica ali je inače u veoma dobrom stanju. Obožava da jede razne slatkiše i kolače bilo da dolaze iz Japana ili ne. Svakodnevno čita novine i često se opušta u toplim kupkama – rekla je njegova unuka Yuko Nonaka.

Japan je poznat po dugovječnim stanovnicima, a jedan od njih bio je i Jiroemon Kimura koji je 2013. umro u 116. godini. U ovoj zemlji inače živi skoro 68.000 ljudi koji su stari 100 ili više godina.