Japan ostaje bez legendarnih nindži (Video)

Japanske legendarne nindže oduvijek su bile obavijene velom tajne, ugledno samuraji iznajmljivali su ih da špijuniraju, sabotiraju i ubijaju, a nosili su tamnu odjeću koja im je obično prekrivala cijelo tijelo osim očiju, zbog čega su u mraku bili prividno nevidljivi – sve do trenutka dok ne bi napali žrtvu.

Ali, stručnjaci za borilačke vještine su zabrinuti i kažu da bi nindže mogle u potpunosti nestati jer im nedostaje talentiranih boraca.

Kako sve više turista posjećuje Japan kako bi vidjele nindže uživo, tako raste i potreba za sve većim brojem ovih slavnih ratnika koji bi svoje vještine pokazali masama uživo, ali je sve teže pronaći spretne kandidate, koji su se usavršili u ovoj vještini.

Japanski stručnjak za borilačke vještine otkriva kako postoji sve veća potreba za zapošljavanjem nindži širom zemlje, ali se osjeća značajan nedostatak ovih boraca.

Zabrinut je zbog činjenice da ni učitelji, koji bi trebalo obučiti kandidate sami ne vladaju potrebnim vještinama. Učitelji bi, naime, trebali biti osposobljeni za borbu bez oružja, skrivanje, pružanje prve pomoći, a moraju biti vješti i u baratanju sabljama i mačevima.

Iako nindžama pripisuju sposobnost da budu nevidljivi i hodaju po vodi, za učitelje to nije obaveza. Iako su tokom vremena razvili reputaciju strašnih i nepobjedivih ratnika, oni su se prvenstveno tokom feudalnog doba u Japanu, bavili špijunažom.