Jak imunitet je uvijek prioritet: Recept za ljekoviti i moćni Vatreni napitak

 Ovo piće je sladak tonik koji podstiče imunološki sistem sa moćnim sastojcima koji su poznati po svojim svojstvima stimulacije imunološkog sistema: jabukovo sirće, bijeli luk, ren, đumbir, luk, med i začinsko bilje.

Originalni recept napravila je Rouzmari Gladstonun 1970 -ih. Njena vizija je bila da nauči umjetnost razmišljanja o hrani kao lijeku. Vatreni napitak potiče iz klase tonika oksimela Grka i Perzijanaca koji su u svom najosnovnijem obliku sirće i med. „Oki“ = kiselina i „mel“ = med.

 

Potrebni sastojci za pripremu:

1/2 šolje tanko nasjeckanog đumbira
1/2 šolje oljuštenog, svježeg rena, nasjeckanog na kockice
1 glavica bijelog luka, čenovi zdrobljeni i narendani
3 grančice ruzmarina
2 čili papričice prepolovljene po dužini
1 kašičica bibera u zrnu
2 štapića cimeta
1 limun isječen na komade
1/2 narandže, isječene na komade
2 šolje jabukovog sirćeta
1/2 šolje meda


Priprema:

Stavite đumbir i ren na dno 1-litarske tegle ili slične staklene posude koja se može zatvoriti. Dodajte bijeli luk, ruzmarin, čili, biber u zrnu, cimet; zatim dodajte komadiće limuna i narandže, pritiskajući nadole da se sastojci sabiju. Dodajte sirće, dodajući još po potrebi da potpuno potopite sastojke i napunite teglu. Zatvorite teglu (ako koristite metalni poklopac, stavite komad papira između tegle i poklopca da biste spriječili korozivnu reakciju sa sirćetom). Čuvati na hladnom i tamnom mestu, mućkajući nekoliko sekundi svaki dan ili dva, najmanje 3 nedjelje.

Proceijedite kroz gazu ili sitno sito; odbaciti čvrste materije. Umiješajte med. Čuvati u zatvorenoj ambalaži u frižideru do 1 mjeseca i pijte jednu čašicu dnevno.

Koje su prednosti vatrenog oksimela?

– Jabukovo sirće je odlično sredstvo za varenje
– Ren je moćan protiv zagušenja sinusa
– Đumbir pomaže pri varenju, mučnini i infekcijama
– Bijeli luk je antimikrobni i antibakterijski
-Biber pomaže u stimulaciji imunološkog sistema
-Med djeluje umirujuće i protivupalno
– Ako koristite sirovi med, on ima svoje antibakterijske osobine