JAJA – Najbolji saveznici zdravlja i vitke linije            

   Jaja su pristupačna, lako ih je uvrstiti u svakodnevnu ishranu i mogu se pripremati na različite načine. Odličan su izvor aminokiselina, gvožđa i antioksidanata.

 

Tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, tijelu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

Jaja regulišu nivo holesterola

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.

 Jaja jačaju imunološki sistem

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žlijezde.

 Jaja poboljšavaju kognitivne funkcije

Jaja sadrže holin, jedinjenje koje ima pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.

 

 Jaja poboljšavaju zdravlje zuba i kostiju

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Podstiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, digestivnog sistema i metabolizma.

Jaja poboljšavaju zdravlje i izgled kože

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Takođe, poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.

 

 Jaja štite zdravlje očiju

U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

 

 Jaja podstiču mršavljenje

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

 Jaja čuvaju mentalno zdravlje

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

RECEPTI ZA ZDRAVE I UKUSNE OBROKE OD JAJA

Kajgana po receptu čuvenog Gordona Remzija

Poznati kuhar tvrdi da većina ljudi kajganu ne priprema na pravi način i da je potrebno uraditi nekoliko stvari da bi ona bila savršena.

Ramzi otkriva tehniku pravljenja “kajgane za umrijeti”. Savjetuje da ne stavljate začine u jaja, ne mutite ih i ne stavljate ih odmah na vrelu ringlu.

“Ljudi naprave nekoliko grešaka prije nego što počnu da prave kajganu. Nemojte začiniti jaja, jer ako stavite so odmah jaja će se razbiti i postati vodenasta”, rekao je Ramzi.

Razbijte jaja direktno u posudu u kojoj ćete ih pripremati i dodajte tri komadića putera. Bitno je da sve stavite u vrelu posudu.

“Nikada ne mutite jaja jer im to menja strukturu i ne budu onakva kakva treba da budu”, tvrdi poznati kuhar.

Kajganu tretirajte kao rižoto, što znači da jaja treba miješati sve dok ne budu gotova. Stavite je na ringlu pa uklonite i tako nekoliko puta. Pred sam kraj dodajte so i druge začine. Rezultat je savršena kajgana.

Ramzi savjetuje da je poslužite sa grilovanim paradajzom, pečurkama i tostom.

  Savršen doručak za mališane – omlet sa krompirom i sirom.

Potrebno je:

jedan krompir

jedno umućeno jaje

kašika sira

mladi crni luk, isjeckan

kašičica maslinovog ulja

malo soli

 Priprema

U tavi zagrijati maslinovo ulje. Krompir isjeći na tanke kolutiće, staviti u tavu i pržiti dok ne porumeni (oko 20 minuta). Preliti jajetom i isjeckanim crnim lukom, posuti sirom, poklopiti i dinstati dok se sir ne rastopi.

 Šareni omlet sa povrćem

Od sastojaka potrebno je:

3 kašike ulja,

1/2 glavice crnog luka,

1 paprika,

200 g patlidžana,

100 g tikvica,

50 g graška,

50 g kukuruza,

1 mrkva,

100 g brokolija,

5 jaja,

2 kašike vode,

so i biber.

Priprema: Na ulju kratko propržite na rebra sječeni luk, pa na to dodajte papriku isječenu na rezance, patlidžan i tikvice isječene na kockice.

Dodajte zatim grašak, kukuruz, paradajz isječen na kocke i na kraju cvjetove brokolija. Sve kratko propržite, posolite i pobiberite. Ulupajte jaja sa vodom, pa prelijte preko povrća i pržite na tihoj vatri.

Izvadite ovako dobijenu palačinku i okrenite tako da je jaje na dnu, odozgo narendajte mrkvu i stavite priloge po želji.

 

Komentari

komentara