Jaja japanske prepelice – prava mala superhrana!

Ova jaja, iako mala po veličini, u odnosu na mnoga druga jaja pravi su mali rudnik blagotvornih minerala i vitamina.


Jaja japanske prepelice mnogi uzimaju samo kao lijek i ne shvataju kako u ruci drže superhranu.

Ova jaja, iako mala po veličini, u odnosu na mnoga druga jaja pravi su mali rudnik blagotvornih minerala i vitamina.

Ono što ih čini superhranom jeste činjenica da gotovo sve minerale i vitamine sadrže u mnogostruko većoj količini. Od minerala izdvajaju se Kalcijum (0,5 mg), fosfor (2,2 mg), gvožđe (3,8 mg) te vitamini A, B1 i B2.

Jedno jaje od prepelice u sebi sadrži 74,6 procenata vode, 13,1 procenata bjelančevina, 11,2 procenata masti i 1,1procenata minerala. Ova mala pegava jaja po cijeni su slična kokošijim jajima, a kalorijski su takođe uporediva sa 155 kilokalorija na 100 grama, odnosno po komadu 14 kilokalorija.

Jedno jaje japanske prepelice ima svega 9 grama, ali u njemu se nalazu čak 75 mg holesterola, što je 25 posto od preporučenog dnevnog unosa. Prema tome, ne treba preterivati sa unosom ovih malih pjegavih jaja.

Blagotvorna ljekovita svojstva prvi su uočili dalekoistočni narodi u davnoj prošlosti, a i danas se u narodnoj medicini koriste jaja japanske prepelice u liječenju srca i kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća, nervnog sistema, bolesti bubrega i jetre.

Prije nekoliko godina uzgajanje prepeličijih jaja smatralo se za dobar biznis, pa su se u kratkom roku mnogi pokušali baviti ovim poslom. Izbor pravog dobavljača prepeličijih jaja veoma je važan, jer ako koristite jaja kao lijek, sigurno vam nije svejedno da li taj lijek zaista i djeluje.

Rizik od salmonele uvijek je moguć (iako proizvođači to negiraju), ali dobra proizvođačka praksa i naročito HASSP (Hasap) standard može ga svesti na minimum.

Neoplođena jaja nemaju ljekovita svojstva i dobra su samo kao hrana. Jaja japanske prepelice obično možete držati u frižideru do mjesec dana, dakle, do kada su i najbolja. Naravno, svaki ozbiljan proizvođač ima deklaraciju na kojoj je utisnut i rok upotrebe.

Jaja japanske prepelice piju se (svježa) prije obroka i to otprilike 30 minuta ranije. Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom, mlijekom ili sokom, zavisno po želji. Djeca mogu jesti kuhana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu konzumirati u sirovom stanju.

Naravno, ukoliko osoba boluje od neke bolesti, prethodno je poželjna konsultacija sa izabranim ljekarom. Kao i kod svakog lijeka, ni sa prepeličijim jajima se ne pije alkohol.


Prepeličija jaja najviše koriste osobe na oporavku, dakle rekonvalescenti, sportisti, djeca i starije osobe, kako za popravljanje zdravstvenog stanja, tako i preventivno.

Naravno, ako mislite da prepeličija jaja imaju svojstva da izliječe hronične bolesti (astma, dijabetes, itd), kako to neki propagiraju, varate se – to zvanično nije potvrđeno.

U raznoj literaturi pominju se količine jaja japanske prepelice koje je potrebno popiti kao biste se izliječili od ove ili one bolesti, što naravno nije tačno, jer ova superhrana djeluje tako što daje organizmu veću nutritivnu vrijednost od uobičajene hrane i tako ga, uslovno rečeno, dovodi u sklad.

Moguće je da kod bolesnika sa blažim simptomima (recimo astme) dođe do toga da se napadi veoma rijetko javljaju, pa osoba pomisli da je izliječena.

Ovakva promena ishrane uvođenjem prepeličijih jaja kojom se menja i tok bolesti svakako je pozitivna, ali uvek je potrebno konsultovati se sa lekarom pre otpočinjanja bilo koje promene u ishrani.

Pečene prepelice bile su delikatesna hrana egipatskih faraona. Stari Grci i Rimljani su veoma cijenili divlju prepelicu i služili je na gozbama kao raritet. I danas japanska prepelica predstavlja delikates i za neke sladokusce i ljubitelje dobre kuhinje vrhunac gastronomskog uživanja.

U savremenom kulinarstvu, postoji bezbroj recepata za pripremanje mesa i jaja japanskih prepelica. Ova kulinarska praksa je došla sa Dalekog istoka, gdje se prepeličijem mesu pripisuju mnoga pozitivna svojstva.

Meso japanskih prepelica sadrži 22.4 posto bjelančevina i 2.3 posto masti. Tamnije je boje, ukusom pomalo nalik na divljač, slatkasto je i vrlo ukusno i jako kalorično.