Jagode, borovnice i kupine čuvaju vaš mozak od starenja

Bobičasto voće štiti mozak od starenja i umanjuje rizik od gubitka pamćenja, a najbolje je jesti cijele plodove, naravno svježe i oprane.

Jagode, kupine i borovnice aktiviraju prirodne mehanizme u mozgu koji ‘čiste’ proteine povezane s gubitkom pamćenja i sadrže visoku razinu biljnih spojeva polifenola, koji štite mozak. Naime, voće koje sadrži narandžasti, crveni ili plavi pigment umanjuje rizik od gubitka pamćenja i poboljšava kognitivnu funkciju mozga, tvrde znanstvenici iz Bostona.

Shibu Poulose i sada pokojni James Joseph, obojica iz američkog istraživačkog odjela za agronomiju pri centru za istraživanje prehrane u Bostonu, istraživala su zašto se funkcije mozga smanjuju s godinama. Stanice koje se zovu mikroglia uklanjaju biokemijske ostatke koji ometaju funkcije mozga, kazao je Poulose.

– Dobra vijest je da prirodni spojevi polofenoli koji se nalaze u voću, povrću i u orašastim plodovima imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje i na taj način štite mozak od starenja. Naše istraživanje je pokazalo da polifenoli u bobičastom voću zaista pomažu i štite aktivnu funkciju mozga – rekao je Poulose i naglasio kako je ovo prvo istraživanje koje pokazuje pozitivan učinak konzumiranja bobičastog voća.

Također, napomenuo je i da ljudi trebaju jesti cijele plodove, naravno svježe i oprane.

(dnevno.hr)