Jagoda kao hrana i lijek; sve je na njoj zdravo: ČAJEVI OD JAGODA ZA 18 TEGOBA

jagodeJagode (Fragaria vesca L.) su odličan izvor folata (jedan obrok jagoda osigurava 20% preporučenih denvnih potreba) i vitamina C (jedan obrok jagoda osigurava 140% preporučenih dnevnih potreba, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja

Zbog depurativnih svojstava jagode se preporučuju žučnim bolesnicima, artritičarima i reumatičarima. Da bi bile što djelotvornije, najbolje ih je jesti prije obroka ili ujutro natašte, kad su najsvježije. Međutim, ako želite iskoristiti njihovu diuretičku moć, večerajte kilogram jagoda pa u krevet. Kada se ujutro probudite, dugo ćete mokriti i osjećati se kao da ste iznutra isprani. Osim toga, budući da u jagodama ima i broma, one djeluju umirujuće, pa ćete svu noć čvrsto spavati.

Osobama koje boluju od uloga te žučnih i bubrežnih kamenaca posebno preporučujemo da nekoliko dana uzastopce ne jedu ništa drugo osim jagoda. Osjećat će se kao preporođeni, a takvu kuru mogu provoditi i ujesen s grožđem.
Kako biste ih lakše probavili, zašećerite ih i dodajte im nekoliko kapi sirćeta ili malo limonovog soka. Time ćete im znatno poboljšati okus.

Jagode su jedna od rijetkih vrsta voća koje mogu uživati i dijabetičari jer se njihov šećer, levuloza, vrlo dobro izlučuje. Ako ih jedete nezašećerene, dugo nećete osjećati žeđ.

Listove jagoda treba sušiti i držati ih u zemljanim loncima. Na selu od njih prave čajeve koji izvrsno čiste krv i mokraćne kanale.

Od osušenog korijena jagode, koji  se beru u proljeće i jesen takođe se kuhaju čajevi koji pomažu u liječenju uloga i proljeva. Neka vas ne zabrinjava ako u mokraći i stolici opazite crvene tragove. Oni potiču od korijenja i potpuno su bezopasni.

Najzad, žene dobro znaju da se umornom licu brzo vraća svježina ako se nekoliko trenutaka obloži kolutićima tek ubranih zrelih jagoda.

LJEKOVITI ČAJEVI OD JAGODE

1. Protiv proljeva (diareje)

U slučaju lakšeg proljeva koristi se topli čaj (nekoliko puta dnevno) spremljen od 12 do 17 g opranog lišća i korijena divlje jagode – šumske (ali može i pitome), koji se kuhaju u 250 g vode oko 5 minuta (od trenutka kada voda prokuha). Ostaviti poklopljeno 15 minuta, procijediti i piti.

U slučaju jačeg proljeva čaj se sprema od 400 g lišća kuhanog u ½ litra dobre domaće rakije, sve dok se ne ukuha za polovinu, zatim se procijedi i, pošto se malo ohladi, pije se po 1 kašika svakih 2 do 3 sata.

Za bolje lučenje žuči i regulisanje rada jetre

Tri puta dnevno poslije redovnih obroka (doručka, ručka i večere) pojesti po 300 g svježih jagoda prelivenih medom i sokom od limuna. Terapija traje 15 dana.

Za izbacivanje kamenca i pijeska iz bubrega i mokraćnog kanala

Oko 30 do 40 dana uzastopno svakodnevno jesti po kilogram šumskih jagoda prelivenih jogurtom.

Protiv bolova u želucu

Zu 1 litar jestivog ulja staviti kilogram jagoda i držati na suncu 2 mjeseca, a zatim uzimati tri puta dnevno po jednu kašiku.

Protiv oteklina

U 600 g vode staviti 300 g jagoda i držati ih na suncu 30 dana, a zatim bolno mjesto ispirati i na njega stavljati obloge.

Protiv pjega, prištića i lišajeva na licu

Sokom od svježih jagoda mazati lice prije spavanja 7 dana uzastopno. Maska na licu ostaje 20 minuta, poslije čega lice treba oprati čajem od kamilice.

Protiv povišene temperature

Pomiješati 1 kg jagoda i 1 kg šećera, kuhati ½ sata, skloniti s vatre i kada se ohladi tada piti nekoliko puta dnevno po 1 šoljicu.

Protiv bolesti trbuha, žuči i mokraćnog kanala

Čaj od lišća jagode, ubranog dok je još mlado u proljeće i osušenog u hladu. Suhe listiće preliti prokuhanom vodom, posudu poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, procijediti, zasladiti i piti tri puta dnevno po jednu šoljicu.

Protiv nervoze, za umirenje

Spremiti mješavinu jednakih djelova šumske jagode, majčine dušice, lazarkinje, kadulje i dubačca, pa od nje uzeti 1 kašiku i preliti s 250 g prokuhane vode, poklopiti da stoji 10-15 minuta, procijediti, zasladiti medom i piti tri puta dnevno po 1 šoljicu.

Protiv reumatizma

Jesti što češće i duže jagode pomiješanje s mlijekom ili jogurtom.

Protiv upale grla i desni

Po 25 g lista jagode, kupine, maline i ribiza pomiješati i od te mješavine uzeti i1 kašiku, preliti s 200 g vode, kuhati 5 minuta (od trenutka kada prokipi) i skloniti s vatre. Kada uvarak bude mlak, procijediti ga i njime ispirati grlo i usta više puta dnevno, piše aura.ba.

Protiv astme, katara i kašlja

Piti čaj spremljen od mladih i u hladu osušenih listova jagode. Kašiku usitnjenog lišća preliti s 200 g prokuhane vode, poklopiti, ostaviti da stoji 10 minuta, procijediti, zasladiti i piti tri puta dnevno po 1 šoljicu.

Za ublažavanje jutarnjeg kašlja pušača

Spremiti čaj kuhanjem 300 g lišća jagode u 1 litru vode, skloniti s vatre, ostaviti da se ohladi, procijediti i piti tri puta dnevno po 1 šoljica.

Za njegu lica

Iscijediti sok od svježih zrelih jagoda, dodati snijeg od bjelanjka i tom maskom premazati cijelo lice osim očiju, a poslije pola sata lice dobro oprati mlakom vodom.

Za poboljšanje krvne slike

Jesti poslije doručka, ručka i večere po 300 grama zrelih jagoda u dužem vremenskom periodu.

Protiv hemoroida

Pomiješati 6 kašika usitnjenog lista i korijena šumske jagode (može i pitome) i preliti s 1,2 litra prokuhane vode, poklopljeno ostaviti da stoji 2 sata, a zatim procijediti i piti prije doručka, ručka i večere po 200 grama. Ostatak koristiti za ispiranje i obloge.

Protiv reumatičnih bolova

Prije doručka, ručka i večere jesti svježe zrele jagode na sljedeći način: prvih 7 dana po 300 g jagoda, sljedećih 7 dana po 400 g, i narednih 7 dana po 500 grama.

Protiv rastrojenosti

Pomiješati 1 kašiku usitnjenog lista ili korijena jagode, lista metvice i lista i cvijeta majčine dušice, pa ovu mješavinu preliti sa 600 g prokuhane vode, poklopiti da odstoji 2 sata, a zatim procijediti, zasladiti medom i piti 10 dana ujutro, u podne i uveče, prije jela, po 200 grama.

(aura.ba)