“Jači spol” i u BiH hrli pod nož zbog ljepote: I oni povećavaju usnice i peglaju bore

Samopouzdanje, uspjeh u karijeri, pronalazak životnog partnera – najčešći su odgovori upitanika zbog čega odlaze na plastične operacije. S ovim tekstom nismo pokušali dati odgovore na pitanja: u kakvu se to populaciju pretvaramo i na šta ličimo. Šta na ovu temu kaže prof. dr. sci. Edin Suljagić, dermatovenerolog i muškarci koji su javnosti najpoznatiji upravo po broju operativnih zahvata, pročitajte u nastavku….

Lijepo lice, zategnuta koža, sjajna kosa i ten su san svake žene. No, kako starimo, ostajemo bez svega toga. Neki se sa tom činjenicom ravnodušno mire, dok drugi opet, čine sve kako bi što duže ostali mladi i lijepi. Ipak, plastične operacije nikad ne mogu nadmašiti pa čak ni doskočiti prirodnoj ljepoti i mladosti. Svaki rez se primijeti, strano tijelo u organizmu kad tad kren „svojim putem“, a nama onda preostaje samo da se ismijavamo izgledu mnogih slavnih i manje slavnih osoba, koje liče na sve, a ponajviše na izobličene karikature.

Botoks, zatezanje lica, silikoni – pojmovi su koji su se donedavno vezivali isključivo samo za žene. Ipak, sve je veći broj muškaraca koji se odlučuje povući „liniju manjeg otpora“.

5453ec84-8838-4d7d-98be-63f5b0765237-dzemo-718x446– Valjda je lakše leći na sto, “narkozirati” se, i za sat-dva se probuditi sa recimo, pet kilograma manje, nego danima vježbati u teretani i tako urediti tijelo. Ali to je stvar slobodnog izbora. Osobno to ne podržavam, i nikada ne bih pristao da me režu i pune nekom plastikom. Apsolutno sam pristalica prirodnog izgleda, a oni koji nisu – neka rade što žele – kaže Džemo Selimović, maneken koji je svoje tijelo „isklesao“ napornim vježbanjem u teretani i upisao se u knjigu najplaćenijih imena u svijetu mode.

Njegovo mišljenje dijeli i tuzlanski maneken Amer Hodžić, estradni menadžer.

– Pravo je uživanje izaći iz teretane u kojoj ste prethodno iz sebe znoj iscijedili. Znam da mnogi mijenjaju lični opis, a zarad mladenačkog izgleda – u svoj ugovor s vragom stavljaju klauzulu o vječnoj ljepoti koju plaćaju čestim odlascima u kozmetičke salone te na tretmane i zahvate kod plastičnih kirurga. Po mom mišljenju, to nije nikakva garancija za dobar izgled. Prirodno je prirodno – kaže Hodžić.

Goran Stojičević Karamela, veteran plastične hirurgije: Jedino spol nisam mijenjao

U svemu postoji mjera, ali ja je nemam kad su u pitanju plastične operacije. Jedino pol nisam mijenjao, i ne namjeravam, a da mogu, riješio bih se osobine – naivnosti. Previše vjerujem ljudima. Inače, danas su maltene svi plastificirani, ali neće o tome da govore. Pa kakvi su to kompleksaši? Ja ne volim bore i bojim se starosti tako da je meni botoks – zakletva. Sav sam “servisiran” – radio sam uši, nos, usne, kapke, presadio kosu, depilirao trajno grudi…i planiram još dosta toga – kaže Karamela, najpoznatiji srbijanski šoumen.

Neven Ciganović – stilist:

Rekao sam stop plastičnim operacijama

Do 32-e godine sam pod nož legao desetak puta i ne krijem da sam lice uljepšao plastičnim operacijama – kaže Neven, najpoznatiji hrvatski modni stilista koji je poznat po tome što odijeva mnoge hrvatske pa i strane javne osobe.

Priznaje da je dva puta uljepšavao nos, postupno silikonom povećao usnice te dva puta pojačao jagodične kosti i bradu. Bio je na operaciji kojom su mu prvo iz tijela “crpili” masno tkivo. Dio masti zatim su mu stavljali na jagodice. Šuška se da je silikone stavio i u prsa te u stražnjicu, no Neven tvrdi da su to insinuacije te da je završio s plastičnim operacijama.

emerik gudeljEmerik Gudelj, “fashion cop”:

Bolje pod nož, nego patiti zbog kompleksa

Pristalica sam estetskih operacija, ako netko zbog neke fizičke nepravilnosti nosi veliki kompleks. Klempave uši ,naprimjer , “orlovski nos”, izrazite nepravilnosti koje osobu čine nesigurnom i nesretnom. Držim da su muškarci u znatno boljem položaju od žena, jer kad muškarac ima poveći nos, mnoge će žene reći da je šarmantan i muževan, dok će za ženu reći: “ona nosata”.

Nisam pristalica ni kod žena ni kod muškaraca preradikalnih zahvata, da ne kažem ekstremnih. No, dok operacija spada u domenu korekcije, podržavam – izjavio je za naš magazin Emerik, kojeg je javnost odavno uzela “na zub” upravo zbog plastičnih operacija.

CJENOVNIK

Kad su u pitanju zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, pionir u estetskim operacijama je svakako Srbija, gdje po usluge odlazi i najveći broj naših građana iako su cijene u našoj zemlji duplo jeftinije, a usluge iste kvalitete. Evo cjenovnika u eurima.

Vrsta operacije                 cijene

Produženje penisa                 1.500
Podebljanje penisa                 450-850
Korekcija spoljašnjeg dijela vagine         500
Povećanje grudi                 2.250
Podizanje dojki                 3.300
Smanjenje grudi                 2.500
Zatezanje lica                      3.000
Operacije gornjih kapaka             400
Liposukcija stomaka                 1.750
Liposukcija butina                 1.500
Zatezanje kože vrata                 2.400
Podmlađivaje lica zlatnim nitima         1.300
Korekcija nosa                 2.000
Korekcija brade                 1.250
Lifting čela                     2.400
Lifting obrva                     1.300

edin_suljagic_151012Prof. dr. sci. Edin Suljagić, dermatovenerolog: Imamo niže cijene, a siguran kvalitet!

? Koji su najtraženiji zahvati?

– Prednjače botox, laserska epilacija, frakcijski laser (odstranjivanje ožiljaka od akni), odstranjivanje spolnih bradavica i dobroćudnih tumora na koži.

? U poređenju sa cjenovnicima iz regije, kakve su cijene u BiH ovakvih zahvata?

– Cijene uvijek nastojim prilagoditi uslovima u kojim živimo i radimo tako da sa sigurnošću mogu reći da su usluge koje nudim cjenovno prihvatljivije nego u sličnim centrima u regiji, a kvalitet je sigurno neupitan.

? Kad su u pitanju korektikvni zahvati, jeste li ikad došli u situaciju da pacijentu odbijete uslišiti želju?

– Naravno da mi se dešavalo da odbijem pojedine želje i zahtjeve. Uglavnom se radilo o nerealnim očekivanjima i zahtjevima koji bi rezultirali lošijim izgledom kao npr. neprimjereno veliki broj ampula za povećanje usana.

? Statistički, dolaze li vam više žene ili muškarci?

– Još uvijek su u prednosti žene mada sa zadovoljstvom mogu reći da je sve veći broj muškaraca koji polažu pažnju na svoj izgled, tako da su me sa svojim zahtjevima i upitima naveli na ideju da u svom katalogu usluga izdvojim poseban dio pod nazivom MUŠKARCI I NJEGA, a u propagandnom materijalu mog centra se nalazi i afiša pod istim nazivom.

Milion Amerikanaca na uljepšavanju

Prema najnovijim istraživanjima koje prenosi magazin Time, plastična hirurgija ne samo da je u usponu, već je sve popularnija kod muškaraca. Prema podacima Američkog društva plastičnih hirurga (ASPS), u 2010 godini 1,1 milion muškaraca se podvrgao ovakvim operacijama, što je u prosjeku dva posto više nego u 2009. godini.

Među muškarcima u 50-tim i 60-tim godinama života najpopularnije je zatezanje lica, a procenat ovih zahvata je za 14 posto povećan tokom prethodne godine.

Ništa manje popularni zahvati kod muškaraca nisu bili ni operacije uha, koje su u prošloj godini porasle za 11 posto, pumpanje usnica i botoks, popularniji za 10, odnosno devet posto, dok je sedam posto više muškaraca radilo liposukciju, kao i smanjenje grudi, a šest posto radilo je povećanje grudi.

(E. K./arhiva magazina Aura)