Jabuke: Snažan antioksidans koji zimi trebate svakodnevno imati na trpezi

Da li ste znali da su jabuke najzdravije voće na svijetu te da, pored mnogobrojnih pozitivnih svojstava, i dokazano smanjuju rizik od raka pluća.

Zimi su jabuke često na jelovniku, a mogu se jesti svježe, pečene, kuhane, kao dodaci raznim kolačima.

Istraživanja su pokazala da su upravo jabuke značajan izvor flavonoida u prehrani. Kad god je moguće, treba jesti neoguljene jabuke, jer njihova je kora pravi koncentrat antioksidansa.

Jabuke dokazano smanjuju rizik od pojave raka pluća te rezultati naučnih istraživanja preporučuju da se svaki dan pojede bar jedna jabuka. Takođe, bogata je vitaminom C, koji je potreban za obnovu imunološkog sistema. U prosječnoj jabuci ima osam miligrama vitamina C, što je 14 odsto od dnevne potrebe.

Pozitivno utiče na zdravlje krvnog sistema smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara, dok sok od jabuke može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i unaprijediti intelektualne funkcije.

Ovo voće koristi zdravlju i funkciji disajnog sistema te smanjuje rizik od pojave astme i bronhijalnu osjetljivost.

Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 odsto manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom, koji otapa šećer u krvi.