JABLANICA: MISLEĆI DA JE VAMPIR, SESTRU GAĐALA SAKSIJOM

Sestre Edina i Zehra Isić iz Jablanice, kako kažu, bile su žrtve ljubavnog prokletstva

 Sestre Edina i Zehra Isić iz Jablanice nisu vjerovale u priče o prokletstvima, sve dok ih nisu osjetile na vlastitim životima. Na najgori mogući način, na vlastitoj koži osjetile su svu strahotu vlastitog nevjerovanja. Na njih je, dok ih je majka dojila, bačeno takozvano ljubavno prokletstvo.

Njihovo „da“ momcima koje su izabrale, pokrenulo je lavinu događaja koja se nije dala zaustaviti. Nevolje su počele onog momenta kada je Edina odlučila da se zaruči sa svojim momkom Samirom. Nekako u to vrijeme, kasnije će se ispostaviti, mlađa Zehra se prvi put zaljubila i to u momka iz okoline Konjica.

                              Noćne more

Počele smo sanjati iste snove, kako nas neki čovjek doziva da mu priđemo i padamo u ponore. Bojale smo se noći. Kad god bismo zaspale bilo je to mučenje. Bojale smo se izlaska iz kuće, iako nas je majka tjerala da izlazimo. Svaki Samirov dodir bio mi je teret, neki glas mi je govorio da ga ostavim, iako sam ga voljela. I sestri se isto dešavalo. Bilo nam je teško i bez ičijeg znanja počele smo koristiti tablete za spavanje – kaže Edina.

Na njenu priču dovezuje se Zehra:

„Jednom sam sanjala da mi je sestra vampir koji me hoće ubiti. Skočila sam iz kreveta i pogodila je saksijom. Te noći smo dugo plakale. Počele smo povraćati krv, padati u nesvijest. Bile smo gotovo lude, ali nismo izgubile podršku naših zaručnika. Podnosili su sve ružne stvari koje smo im govorile.

                 Zlo u utrobi

 Kad odlasci ljekarima nisu pomogli, odlučili su potražiti pomoć kod duhovnih iscjelitelja. Za dvije godine, koliko je to mučenje trajalo, Zehra je ponavljala završni razred srednje škole, a Edina je jednostavno zanemarila studij.

Na preporuku njihove nane, Zehrini i Edinini roditelj su pokucali na vrata hodže Hamdije Sudića ih Hrasnice kod Sarajeva.

„Ništa nas nije pitao. Rekao je da sjednemo… počeo je učiti molitve na vodu koja mu je“rekla“ koja vrsta sihira je bačena, ne samo na nas, već i na naša buduća pokolenja. Dao nam je da pijemo tu vodu sa kockom šećera nad kojom je takođe nešto učio. Legle smo na krevet, a efendija je nastavio učiti „Kur`an.

Nakon sedmog tretmana, iz sebe su povraćanjem izbacile svo zlo koje im je bilo namijenjeno. Danas se smijemo kada prepričavamo zgode iz tih vremena.